I recept

Trikovi za najsočnije šampinjone iz tave

Saznaj kako pripremiti sočne i savršeno pečene šampinjone u tavi.
Lifestyle / Hrana | 11. 01. 2022. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trikovi za najsočnije šampinjone iz tave

Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a odličan su prilog mesnim jelima, kremastoj kajgani ili salati od graha. Odlučiš li se za termičku obradu u tavi na štednjaku pripazi na nekoliko osnovnih pravila.

Gljive moraju biti suhe 

Gljive prije dinstanja moraju biti suhe. Ako primijetiš prljavštinu na gljivama, obriši ju lagano vlažnim papirnatim ručnikom. Nemoj ih uranjati u vodu niti ispirati. Gljive se ponašaju poput spužve pa će se voda apsorbirati, a samim time neće biti tako ukusne, piše missgastro.

Ako su gljive jako prljave, možeš ih brzo umočiti u vodu, ali svakako ih dobro osuši prije kuhanja. Ne pretjeruj s količinom Julia Child i mnogi drugi poznati kuhari naglašavaju da gljive nikada ne smijemo gomilati u tavi. Za to postoji dobar razlog!

Ako sirove gljive staviš jednu na drugu u tavi, one će se kuhati na pari. Ako ih umjesto toga raširiš tako da se samo dodiruju, poprimit će lijepu zlatno smeđu boju, karamelizirat će se i porumenit, umjesto da se kuhaju na pari.

Sol na kraju!

Posoli gljive na kraju kuhanja. Naime, sol izvlači vlagu, što u slučaju gljiva sprječava da porumene u tavi. Dakle, nakon što porumene, preokreni ih i pusti da porumene s druge strane. Kada obje strane postanu smeđe, a gljive su se smanjile, dodaj začine - soli i bilo kojeg drugog začina koji voliš - svježi timijan, češnjak i korica limuna su odličan odabir.

Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile lijepu zlatno-smeđu boju na površini. Nemoj ih (često) miješati. 

Recept Sastojci:

500 g šampinjona što sitnijih

3 žlice maslaca

2 žlice maslinovog ulja

sol

papar

Postupak:

Šampinjone detaljno očistiti četkicom. Na tavi zagrij maslac i maslinovo ulje. Kad se maslac otopi, dodaj šampinjone. Prži ih na jakoj vatri uz često miješanje. 

Nakon 3 minute malo posoliti. Prži još 3 minute, pa popapri, promiješaj i makni sa štednjaka.  Poklopi poklopcem ili pokri folijom i ostaviti tako 1-2 minute pa posluži. 

Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close