Pollo al mattone

Trik za pečenje spljoštene piletine u komadu

Talijani su poznati po svojem receptu za pollo al mattone iliti piletinu ispod cigle koja osigurava hrskavu kožicu i sočno meso...
Lifestyle / Hrana | 29. 01. 2024. u 21:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Trik za pečenje spljoštene piletine u komadu

Nije lako ispeći piletinu u komadu kod koje je koža hrskava, a meso sočno. Roštiljanje, pečenje i pirjanje mesa ima svoje prednosti, ali i mane. Želite li postići najbolje moguće rezultate, poslužite se talijanskim trikom – upotrijebite ciglu, piše punkufer.hr.

Talijani su poznati po svojem receptu za pollo al mattone iliti piletinu ispod cigle koja osigurava hrskavu kožicu i sočno meso. Cigla se zamota u aluminijsku foliju te se njome pritisne meso o roštilj ili tavu kako bi se ravnomjerno ispeklo.

Donosimo vam najlakši recept da isprobate ovu tehniku i kod kuće.

Sastojci:

1 pile od oko 2 kg

ružmarin

sol i papar po želji

biljno ulje po želji

Priprema:

Položite pile na ravnu površinu s prsima okrenutima prema gore. Nožem prerežite po sredini prsa te pažljivo odstranite hrbat. Meso bi trebalo ostati u jednom komadu.

Piletinu premažite uljem, solju i paprom i sjeckanim ružmarinom. Stavite u hladnjak na par sati ili preko noći da se marinira.

Zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.

Položite marinirano pile na lagano namašćenu tavu od lijevanog željeza s kožom okrenutom prema dnu tave.

Poklopite pile s drugom tavom na koju ćete staviti jednu do dvije cigle omotanu u aluminijsku foliju. Cigle će dodatno spljoštiti meso te osigurati da meso dobije hrskavu kožicu.

Pecite na srednjoj do umjereno jakoj temperaturi oko pet minuta.

Meso s tavama i ciglama prebacite u zagrijanu pećnicu i pecite sve zajedno oko dvadesetak minuta. Pripazite da se koristite tavama koje "podnose" termički obradu u pećnici.

Potom pažljivo uklonite cigle i tavu koja preklapa piletinu, okrenite meso na drugu stranu da koža pileta bude okrenuta prema gore i pecite tako još oko 10 do 15 minuta, odnosno dok meso ne bude termički obrađeno do kraja.

Poslužite toplo s prilogom po želji i malo limunova soka. Dobar tek! 

Kopirati
Drag cursor here to close