Svijet

Treba upaliti alarm zbog hrane

Guterres je naveo činjenicu da 36 država uvozi više od polovice pšenice iz Rusije i Ukrajine.
Lifestyle / Hrana | 14. 04. 2022. u 09:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velike međunarodne organizacije u srijedu su objavile apel za hitne mjere radi rješavanja sve veće neizvjesnosti u pogledu osiguranja hrane u siromašnim državama, uključujući financiranje poljoprivrednika i stvaranja većih zaliha hrane, piše Hina.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija Moskvi porasla je cijena energije i hrane proteklih tjedana, a sve više cijene prirodnog plina također su utjecale na proizvodnju gnojiva, što zauzvrat šteti poljoprivrednicima.

"Ključno je brzo i koordinirano pomoći zemljama u kojima je opskrba hranom nesigurna", rekli su čelnici MMF-a, Svjetske banke, Svjetske trgovinske organizacije i Svjetskog programa za hranu UN-a u zajedničkoj izjavi.

U nekim zemljama izbili su prosvjedi zbog visokih cijena, a u priopćenju se navodi: "Povećanje cijena hrane i šokovi u opskrbi mogu potaknuti društvene napetosti u mnogim pogođenim zemljama, posebno u onima koje već jesu nesigurne ili su zahvaćene sukobom''.

Organizacije su pozvale međunarodnu zajednicu da osigura financiranje za hitnu opskrbu hranom, sigurnosnu mrežu za siromašne obitelji i poljoprivrednike te da se poveća poljoprivredna proizvodnja.

Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je kako je rat u Ukrajini izazvao "oluju svih oluja" u svijetu hrane, energetike i financija koja sada prijeti da će izazvati pustoš, pogotovo u gospodarstvima siromašnijih zemalja.

Guterres je govorio na predstavljanju prvog izvješća novoosnovane Skupine za odgovor na globalnu krizu hrane, energenata i financija, osnovane u ranim danima ukrajinskog rata kako bi se bavila upravo ovim prijetećim hitnim situacijama.

"Utjecaj rata globalan je i sustavan", upozorio je Guterres.

"Čak 1,7 milijarda ljudi - od kojih trećina već živi u siromaštvu - sada je vrlo izloženo poremećajima u sustavima osiguranja hrane, energenata i financija koji izazivaju povećanje siromaštva i gladi", upozorava se.

Guterres je također naveo činjenicu da 36 država uvozi više od polovice pšenice iz Rusije i Ukrajine.

Rekao je kako bi porast cijena hrane i energenata, uz sve veće dugove mnogih siromašnih zemalja, mogao izazvati društvenu i političku nestabilnost.

Kopirati
Drag cursor here to close