Isprobaj

Torta od jabuka i cimeta zamirisat će na jesen

Već pri samoj pripremi osjetit ćete jesenski ugođaj
Lifestyle / Hrana | 30. 09. 2023. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cimet, marcipan i jabuka – ova kombinacija ispunit će svaki dom jesenskim ugođajem. Divni i topli mirisi ove kombinacije oraspoložit će i najokorjelijeg mrzitelja jeseni i zime. Ova sezonska i nevjerojatno sočna i kremasta torta od jabuka s posipom od cimeta brzo je gotova i odlična je alternativa klasičnoj torti od jabuka. Unesite čaroliju jeseni u svoj dom uz ovaj recept!

Sastojci

Za prhko tijesto:

250 g brašna tip 405

100 g maslaca

50 g šećera u prahu

1 jaje

1 okrugli kalup za pečenje torte

Ekstrakt vanilije

Za nadjev od jabuka:

250 g nemasnog kvark sira

2-3 žlice mascarponea

6 žlica likera od jaja – ili mlijeka

1 žlica limunovog soka

1 jaje

50 g šećera u prahu

40 g kukuruznog škroba

1 vrećica vanilin šećera

3 jabuke

1 žličica cimeta

Za preljev od cimeta:

2-3 žlice pekmeza (npr. šumsko voće ili ribizl)

10 g mješavine za marcipan

2 žlice vode

Priprema

Prvo umijesite maslac sa šećerom u prahu pa dodajte ostale sastojke za tijesto i dalje miješajte. To je najbolje napraviti mikserom s kukom za tijesto. Čim se tijesto počne mrviti, odvojite cca. 75 g i pomiješajte s 1 žličicom cimeta. Stavite taj dio u hladnjak. Nastavite mijesiti preostalo tijesto dok ne postane jednolična gruda. Zatim ga razvaljajte i stavite u kalup te povucite rub za 3 cm. Podlogu nekoliko puta izbosti vilicom. Kalup i tijesto stavite u hladnjak na pola sata.

Za nadjev prvo izmiksajte nemasni kvark s limunovim sokom, mascarponeom, šećerom i jajetom dok ne dobijete jednoličnu masu. Umiješajte liker od jaja (ili mlijeko) i kukuruzni škrob. Trima jabukama izvadite košticu i narežite ih na vrlo tanke ploške tako da rupa bude u sredini. Smjesu izlijte na pripremljenu podlogu od prhkog tijesta i na nju posložite ploške jabuke.

U manji lonac stavite pekmez, marcipan i vodu te uz miješanje polako zagrijavajte. Premažite kriške jabuke tekućom glazurom i po vrhu pospite ranije odvojeni ohlađeni dio tijesta s cimetom. Tortu stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 minuta na 160 stupnjeva.

Kopirati
Drag cursor here to close