Recepti

Talijanski Ricciarelli

Ricciarelle neki slatkoljupci uspoređuju s francuskim macaronsima, ali talijanski kolačići su ipak nešto neuredniji od svojih rođaka, a i jednostavnije se pripremaju.
Lifestyle / Hrana | 11. 12. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski Ricciarelli

Ricciarelli su meki i mirisni toskanski kolačići od fino mljevenih badema koji se u Sieni i okolnim mjestima mogu kušati cijele godine.

Uz ponešto strpljenja lako ih možete napraviti sami, ali potrebno je izdvojiti nešto vremena da smjesa odstoji. Ricciarelle neki slatkoljupci uspoređuju s francuskim macaronsima, ali talijanski kolačići su ipak nešto neuredniji od svojih rođaka, a i jednostavnije se pripremaju.

Sastojci za ricciarelle

2 bjelanjka

1-2 žličice soka od limuna

200 g šećera u prahu, plus za posipavanje

200 g mljevenih badema

2 žlica ekstrakta gorkog badema

1 mahuna vanilije

1 naranča

Priprema:

Večer prije nego što poželite ispeći ricciarelle, bjelanjke tucite s malo limunova soka dok se ne pojave čvrsti vrhovi. Nježno dodajte šećer u prahu i mljevene bademe pa dodajte ekstrakt badema, ribanu koricu naranče i sastruganu vaniliju.

Pokrijte posudu sa smjesom prozirnom folijom i stavite je u hladnjak preko noći ili barem na 4 sata

Pospite šećerom u prahu drvenu dasku i na njoj razvaljajte tijesto u oblik dugačke kobasice

Izrežite tijesto na kuglice. Rukama oblikujte ovalni oblik pa ih lagano poravnajte

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Kolačiće obilno posipajte šećerom u prahu i posložite ih lim obložen papirom za pečenje. Ostavite dovoljno razmaka između svakog jer će narasti tijekom pečenja.

Pecite kolačiće u pećnici otprilike 18 minuta. Kad ih izvadite iz pećnice, činit će se vrlo mekanima, ali bez brige – stvrdnut će se tijekom hlađenja. Posipajte šećerom i poslužite ili spremite u posudu koja se može dobro zatvoriti.

Kopirati
Drag cursor here to close