Recepti

Savršeni bolognese umak

Tradicionalni talijanski recept za najbolji bolonjez umak! Talijanski kuhar otkriva recept i male tajne najukusnijeg bolognese umaka...
Lifestyle / Hrana | 08. 02. 2022. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savršeni bolognese umak

Bolognese, najpoznatiji talijanski umak potječe iz regije Emilia-Romagna, a danas je poznat u cijelom svijetu. Postoje mnoge inačice i izvedbe bolognese umaka, ali autentični recept talijanskog kuhara Gennara Contalda pokazuje nam kako napraviti jednostavan i ukusan bolonjez umak s nekoliko osnovnih namirnica.

Često u pripremi bolognesa koristimo pasiranu rajčicu, no Gennaro umjesto nje koristi malu količinu koncentriranog pirea od rajčice, razrijeđenog s pilećim temeljcem koji bolognese umaku daje savršenu teksturu i okus. Bolognese Gennaro servira uz tjesteninu, točnije tagliatelle.

Priprema je jednostavna, a kuhanje će ti oduzeti nešto više vremena, budući da se umak polako kuha na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan okus. Uvijek je dobra ideja napraviti veću količinu umaka te ga zamrznuti u nekoliko odvojenih vrećica, kako bi ga uvijek imala pri ruci kada ti zatreba!

Sastojci:

50 ml maslinovog ulja

25 g maslaca

1 luk, sitno nasjeckan

1 stabljika celera, sitno nasjeckana

1 mrkva, sitno nasjeckana

150 g pancete, narezane na kockice

200 g mljevene junetine

200 g mljevene svinjetine

200 ml crnog vina

2 žlice koncentrata rajčice

200 ml pilećeg temeljca

400 g tagliatella

Priprema:

Zagrij ekstra djevičansko maslinovo ulje i maslac na tavi, dodaj luk, celer, mrkvu i pancetu te pirjaj na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša.

Dodaj meso i dobro ga prodinstaj.

Pojačaj vatru, dodaj vino i pusti da ispari.

Pire od rajčice razrijedi sa 100 ml temeljca te ga umiješaj u meso.

Smanji vatru, pokrij lonac poklopcem i kuhaj bolognese na laganoj vatri dva sata, s vremena na vrijeme miješajući i dodajući preostali temeljac kako se umak ne bi isušio. 

Makni s vatre i posluži ga uz svježe kuhane tagliatelle.

Kopirati
Drag cursor here to close