Tko ne voli tjesteninu?

Svjetski dan tjestenine ove godine posvećen "pasti al dente"

''Prosječni Talijan pojede više od 23 kilograma tjestenine na godinu'', objavio je Talijanski savez za hranu na Svjetski dan tjestenine.
Lifestyle / Hrana | 25. 10. 2021. u 11:25 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bolognese, carbonara ili aglio e olio u kojem češnjak i maslinovo ulje čine čuda: talijanski načini spravljanja tjestenine osvojili su svijet, a ovogodišnji Svjetski dan tjestenine posvećen je "pasti al dente" (skuhanoj do idealne čvrstoće).

''Prosječni Talijan pojede više od 23 kilograma tjestenine na godinu'', objavio je Talijanski savez za hranu na Svjetski dan tjestenine. Za usporedbu, Hrvati pojedu oko 9 kilograma tjestenine u prosjeku, prenosi Hina.

Tjestenina se priprema u vrlo raznolikim oblicima, ali u cijelom svijetu najpopularniji su svakako špageti, navodi talijanski savez.

Kao što je pandemija covida-19 unijela brojne promjene u svakodnevni život ljudi, tako je promijenila i potrošnju tjestenine.

Talijanski savez navodi da je izvoz u Njemačku porastao za 18 posto u odnosu na godinu prije pandemije. Savez dodaje i da talijanski izvoz ustrajno raste.

''Godine 2020. nekih 17 milijuna tona tjestenine konzumirano je diljem svijeta, a to je milijun više u odnosu na 2019. i deset puta više nego prije deset godina'', navodi Unione Italiana Food.

Međutim, prodaja je u 2021. pala za 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije. Udruga poljoprivrednika Coldiretti navodi da je tijekom pandemije mnogo Talijana odlučilo samo mijesiti tijesto te izrađivati tjesteninu za kuhanje.

Prema istraživanju četiri od deset talijanskih obitelji izjavilo je da se vratilo izradi domaće tjestenine tijekom 'lockdowna', a razlog je vjerojatno taj što su bili zatvoreni kod kuće i imali su više vremena, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close