Okruglice

Švedski klasik kojem nema premca

I dok je varijacija mesnih okruglica po svijetu bezbroj, najpoznatije su one švedske koje, kako su i sami prije par godina priznali, nisu uopće njihove.
Lifestyle / Hrana | 08. 11. 2021. u 18:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mnogi su mediji prije tri godine prenijeli tweet službene stranice Švedske u kojem su otkrili pravo podrijetlo omiljenih malih mesnih okruglica koje cijeli svijet smatra ''njihovima''.

''Švedske mesne okruglice zapravo se temelje na receptu koji je kralj Karlo XII. donio u svoju domovinu s putovanja iz Turske početkom 18. stoljeća. Držimo se činjenica…", pisalo je na tweetu.

Naime, kralj Karlo XII. koji je ovom kraljevinom vladao od 1697.do 1718., u doba kada je njegova zemlja ratovala s Rusijom, umjesto da bude na prvoj liniji fronte skrivao se u Turskoj i gostio njihovim delicijama. Nakon što je pet godina uživao u turskim mesnim okruglicama nije mogao zamisliti život bez njih pa je recept odlučio ponijeti u domovinu. Ovo jelo bilo je isprva rezervirano za kraljevske dvore, no ubrzo se proširilo i na običan puk te postalo obožavano nacionalno jelo.

Bilo kako bilo, jednostavne i brze za pripremu švedske mesne okruglice rado se pripremaju u domovima diljem svijeta, a specifične su baš po začinu pimentu koji je u smjesi nezaobilazan.

Sastojci:

500 g miješanog mljevenog mesa

1 luk

1 veći režanj češnjaka

5 žlica krušnih mrvica

2 Okusi zavičaja jaja

sol i papar

pola žličice mljevenog pimenta

prstohvat mljevenog kumina

suncokretovo ulje

Za umak:

50 g maslaca

Pola goveđeg temeljca

3 decilitra vode

Žličica senfa

Dvije do tri grančice peršina

Za pire krumpir:

Dvije žlice maslaca

1 dcl mlijeka

4 krumpira

Priprema:

Narežite na sitno luk i dinstajte ga dok ne omekša. Pustite neka se malo ohladi pa ga dodajte u zdjelu s mljevenim mesom, protisnutim češnjakom, jajima i krušnim mrvicama. Smjesi dodajte sol i papar, mljeveni piment i kumin. Ovi začini dat će prepoznatljiv okus švedskim okruglicama. Sve dobro sjedinite rukama i dodajte još krušnih mrvica po potrebi kako bi mogli oblikovati male kompaktne okruglice.

Ogulite krumpir, narežite na kockice pa stavite kuhati u hladnu vodu. Kuhajte dok ga možete razdvojiti vilicom.

Okruglice ispecite na tavi dok ne dobiju zlatnu koricu, a zatim ih iz nje izvadite, na preostalu masnoću dodajte maslac kako bi napravili umak. Kada se otopi dodajte mu goveđi temeljac (može od pola goveđe kocke koju rastopite u 3 decilitra vruće vode) i žličicu senfa.

Kuhajte kratko umak pa u njega vratite mesne okruglice. Možete dodati i malo vrhnja radi gustoće i kremoznosti, ali umak će se s okruglicama brzo zgusnuti i bez toga.

Napravite pire krumpir. Zagrijte malo mlijeka i u njemu otopite kocku maslaca. Krumpir zgnječite pa ga prelijte toplim mlijekom s maslacem i gnječite dok ne dobijete željenu konzistenciju.

Švedske mesne okruglice poslužite uz pire krumpir i džem od brusnica ili u sendviču s umakom od senfa i hrskavim ljubičastim zeljem koji možete ponijeti sa sobom kao gablec, piše punkufer.hr.

Dobar tek!

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close