APTF u Mrvici

Studenti educirali mališane: Kako bi trebao izgledati 'dječji tanjur'

Studenti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili su vrtić Mrvica u Mostaru.
Lifestyle / Hrana | 29. 11. 2019. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem razvoja svijesti o stvaranju zdravih prehrambenih navika, proteklog su utorka, studenti APTF-a posjetili dječji vrtić "Mrvica", pod vodstvom voditeljice studija nutricionizma docentice dr. sc. Anite Jurić i asistentice Nevene Čorić, spec. nutricionizma.

Ova je posjeta organizirana u sklopu projekta Održivi razvoj koji provode odgajateljice Anela Peko i Dajana Golemac.

Foto: PR / Studenti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili su vrtić Mrvica u Mostaru

''Samim dolaskom bili smo oduševljeni ugodnom i veselom atmosferom koja je vladala. Nakon što smo se zbližili s dječicom počeli smo pričati o njihovoj prehrani, kako se hrane, što najviše vole da jedu, jedu li puno slatkiša i sl. Također, pitali smo ih razlikuju li namirnice voća od namirnica povrća, jedu li voće, povrće, meso, ribu, jaja, mliječne proizvode'', rekle su studenti.

Kako bi im što približnije dočarali prehrambene namirnice pripremili su djeci edukativne sličice (piramida pravilne prehrane) koje su bojali zajedno sa studentima, pri čemu su im opisivali same namirnice počevši od toga gdje se sve koriste, koliko su zdrave, te trebamo li ih konzumirati u manjim ili većim količinama.

Foto: PR / Studenti Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili su vrtić Mrvica u Mostaru

Nakon toga su Anita i Nevena objasnile kako bi trebao izgledati njihov "dječji tanjur" i da slijede pravilo "5 serviranja".

To znači da trebaju jesti dosta povrća jer sadrži mnogo vlakana, voća jer sadrži sve vitamine potrebne za organizam, te meso, ribu, jaja jer sadrže proteine koji grade njihov organizam. Njihova prehrana trebala bi biti raznolika i sadržavati pet obroka od kojih su tri glavna obroka i dvije užine, te dnevno da unose pet čaša vode.

Pravilna prehrana jedan je od najvažnijih čimbenika i preduvjet za normalno funkcioniranje organizma.

Ona utječe na rast i razvoj djece i mladeži, fizičku i radnu sposobnost, obrambene mehanizme organizma i intelektualne funkcije.

Kopirati
Drag cursor here to close