Zna se

Što je građanima BiH najvažnije pri kupovini hrane

Ukupno 69 posto ispitanika u BiH izjavilo je da je osobno zainteresirano za temu sigurnosti hrane…
Lifestyle / Hrana | 10. 01. 2024. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građanima BiH prilikom kupovine hrane najvažnija je cijena, o čemu se izjasnilo 64 posto ispitanika, zatim sigurnost hrane 54 posto, te ukus 44 posto, rezultati su istraživanja Eurobarometra o sigurnosti hrane u kojem su sudjelovala 1.003 ispitanika.

Cijena hrane bila je najvažnija i građanima EU, 54 posto se tako izjasnilo, na drugom mjestu, sa 51 posto odgovora bio im je ukus, dok su sigurnost hrane i geografsko porijeklo hrane dobili po 46 posto odgovora, objavljeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Ukupno 69 posto ispitanika u BiH izjavilo je da je osobno zainteresirano za temu sigurnosti hrane, 31 posto njih dalo je negativan odgovor. Približan rezultat je i na razini EU, gdje je 70 posto ispitanika odgovorilo da je osobno zainteresirano za sigurnost hrane.

Ispitanike iz BiH najviše brinu teme - trovanje hranom ili pićem koji su kontaminirani bakterijama, virusima ili parazitima, 37 posto, genetički modificirani sastojci u hrani ili piću 33 posto i aditivi poput boja, konzervansa ili pojačivača okusa u hrani ili piću 32 posto.

Šefica Odjela za komunikacije i partnerstvo u Europskoj agenciji za sigurnost hrane Barbara Gallani rekla je da suradnja u oblasti komunikacije s partnerima u zemljama EU i pretpristupnim zemljama ostvaruje korist od generiranja uvida kroz društvena istraživanja, kao što je Eurobarometar.

"Možemo bolje razumjeti zabrinutost i potrebe građana, te učiniti našu komunikaciju efikasnijom. Ova suradnja već donosi plodove u okviru kampanja koje zajedno provodimo, te služi kao input za naše nacionalne partnere pri izravnoj komunikaciji s njihovim građanima", rekla je Gallani

Kopirati
Drag cursor here to close