Baklava s orasima

Radite li i vi baklavu na ovaj način?

Najbolja baklava s orasima koju ćete ikada probati probali doći će ravno iz vaše pećnice
Lifestyle / Hrana | 21. 04. 2023. u 11:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Shutterstock / Baklava s orasima

Priprema najbolje baklave je jednostavna i brza. Trebat će ti tek nekoliko sastojaka kao što su kore za savijaču, orasi, maslac i šećer. Jednom kada probaš domaću baklavu, više nikada nećeš kupovati onu iz supermarketa.

Grčka ili turska baklava?

Baklava je originalno turska slastica, no s godinama se proširila na područje nekadašnjeg turskog carstva. Kako se baklava geografski širila, tako je dobila razne nove okuse i sastojke. U našim se dijelovima zemlje najčešće priprema s orasima, no u Turskoj je najpopularnija baklava s pistacijama.

Grci baklavu najviše pripremaju s orasima, ali često dodaju začine poput cimeta ili sezama. Upravo zato što je doživjela toliko prilagodbi i promjena, baklava je danas jedan od najpopularnijih deserata.

Ne mora biti samo s orasima Iako se kod nas baklava najviše priprema s orasima, i dalje su popularne verzije s pistacijama, bademima ili lješnjacima. Recept za baklavu s orasima u nastavku možeš prilagoditi svom ukusu te iskoristiti neke druge orašide ili mješavinu. Možeš dodati i razne začine kao što su cimet, klinčić ili anis.

Poigrati se možeš i sirupom za baklavu i dodati mu ružine vodice ili vodice narančina cvijeta. Na tebi je da prilagodiš naš recept i stvoriš svoju najdražu verziju baklave. 

Sastojci:

500 g kupovnih kora za savijače

500 g mljevenih oraha

250 g rastopljenog maslaca

700 ml vode

600 g šećera

1 limun  

Postupak:

Prvo pripremi sirup kojim ćeš zaliti baklavu. U loncu pomiješaj vodu i šećer i zakuhaj dok se šećer ne otopi i smjesa počne zgušnjavati. Dodaj sok pola limuna i naribanu koricu pola limuna te ostavi da se ohladi.  Otopi maslac i usitni orahe. 

Posudu za pečenje (20 x 30) premaži maslacem. Ako je potrebno, kore odreži na veličinu posude.  Postavi tri kore u posudu za pečenje, svaku premaži maslacem. 

Posipaj s nekoliko žlica mljevenih oraha, dodaj koru preko, premaži ju maslacem, dodaj još jednu koru, premaži ju maslacem i posipaj orasima.  Postupak ponovi dok ti ne ostanu tri kore. Zadnje tri kore svaku premaži maslacem i stavi u posudu za pečenje. 

Baklavu nareži na rombove tako što ćeš linije vući dijagonalno. Ostatak maslaca rasporedi po baklavi.  Peci baklavu 10 minuta na 190 stupnjeva, a nakon toga spusti temperaturu na 150 stupnjeva i peci još 40 minuta.  Izvadi baklavu iz pećnice i odmah vruću zalij hladnim šećernim sirupom. 

Ostavi da se baklava ohladi prije posluživanja i uživaj!

Kopirati
Drag cursor here to close