Recept

Specijalitet kojim je Napoleon slavio kraj bitke

Prema popularnoj priči, Napoleonov kuhar Dunand poslužio mu je piletinu s rakovima nakon što je Bonaparte uspio istjerati habsburšku vojsku iz Italije.
Lifestyle / Hrana | 21. 12. 2022. u 21:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Piletina pirjana s češnjakom i rajčicom poslužena s pečenim jajima i rakovima francuski je specijalitet koji se naziva Marengo, prema bitci u kojoj je Napoleon pobijedio u lipnju 1800. godine. Iako se kombinacija sastojaka može činiti neobičnom, spoj piletine i morskih namirnica ima smisla (sjetimo se paelle).

Prema popularnoj priči, Napoleonov kuhar Dunand poslužio mu je piletinu s rakovima nakon što je Bonaparte uspio istjerati habsburšku vojsku iz Italije. Koliko je bitka kod Marenga bila značajna, govori i to da je po njoj Napoleon nazvao jednog od svojih konja, a to ime nosi i nijansa sive boje, kao i ulica u Parizu, prenosi Punkufer.

Prema legendi, Dunand je skuhao jelo od namirnica koje su mu bile dostupne, a Napoleon se oduševio okusom i ubrzo ponovno zatražio kuharovu piletinu. Kada je Dunand kasnije zamijenio rakove gljivama i dodao vina, Napoleon je odbio jelo smatrajući kako će mu promjena donijeti lošu sreću u ratu. Istina ili mit, varijacije ovog jela su zaživjele. U nastavku je recept bez rakova, s gljivama.

Sastojci za piletinu Marengo:

300 g šampinjona
1 glavica luka
4 pileća batka
2 češnja češnjaka
oko 3 dl temeljca
2 žličice koncentrata od rajčica
3 dl umaka od rajčice
100 g crnih maslina bez koštica
sol, papar

Priprema:

Popržite sitno sjeckani luk na mješavini ulja i maslaca pa dodajte sjeckani češnjak i kad zamiriše, dodajte sjeckane gljive i pirjajte dok ne omekšaju. Posolite i popaprite.

U tavi kratko popržite piletinu pa je dodajte gljivama.

Ulijte mesni temeljac i kuhajte 15 minuta pa ulijte i umak od rajčice te umiješajte koncentrat rajčice i masline pa kuhajte dok piletina ne bude gotova, prema potrebi dodajući vode ili još temeljca.

Kopirati
Drag cursor here to close