Nećete pogriješiti

Sok od višanja čini čuda za naš organizam

Prirodni sok od višnje ima niz korisnih vitamina i minerala kojima se pripisuju njegova protuupalna, antimikrobna, antioksidativna i antikancerogena svojstva
Lifestyle / Hrana | 07. 07. 2023. u 22:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Doručak je najvažniji obrok u danu, posebno ako uz njega ide i osvježavajući, a zdravi sok. Višnje su niskokalorične, a pune su vlakana, vitamina, minerala, hranjivih tvari i drugih korisnih sastojaka.

Dobit ćete vitamine C, A i K, a svako voće s dugim peteljkama donosi i kalij, magnezij i kalcij. Također, krcate su antioksidansima, poput beta-karotena, a sadrže i esencijalnu hranjivu tvar kolin. Stoga, ako napravite sok od višanja, nećete pogriješiti jer su njegove dobrobiti za zdravlje neosporne, a ovo su najvažnije:

Smanjuje upalu i artritične bolove u zglobovima

Istraživanja pokazuju da antioksidansi u kiselom soku od višnje mogu smanjiti bol i upalu uzrokovanu osteoartritisom (OA). Jedna je studija pokazala je da je ispijanje soka od višanja dva puta dnevno tijekom 21 dana smanjilo bol koju osjećaju osobe s osteoartritisom. Krvni testovi također su pokazali da su doživjeli znatno manje upale, piše Ordinacija.hr.

Sprječava giht

Giht je zdravstveni poremećaj uzrokovan visokim razinama mokraćne kiseline u krvi i mokraći. Sok od višnje sadrži antioksidanse i bogat je udjelom kiseline koja pomaže u održavanju pH ravnoteže u krvi.

Poboljšava rad mozga i poboljšava san

Sok od višanja blagotvorno djeluje na naš mozak te poboljšava njegov rad jer višnje sadrže antocijanine koji u potpunosti pomažu u poboljšanju funkcije živčanih stanica i omogućuju lako opuštanje. Protuupalna svojstva soka od višnje u kombinaciji s malo melatonina koji regulira san mogu vam pomoći da bolje spavate. Rezultati jedne studije sugeriraju da kiseli sok od višnje ima slične učinke kao lijekovi za nesanicu poput valerijane ili melatonina na starije osobe.

Štiti od kardiovaskularnih bolesti

Dokazano je da višnje pomažu u snižavanju razine lipida niske gustoće koji su povezani s aterosklerozom i srčanim bolestima. Osim toga, sok od višnje također može pozitivno utjecati na salo na trbuhu, pretilost i kolesterol.

Regulira metabolizam i bori se protiv masnoća

Postoje neki dokazi kod životinja da kiselkaste višnje mogu pomoći u prilagodbi metabolizma vašeg tijela i sposobnosti gubitka trbušne masnoće. Jedna je studija pokazala da antocijanini, vrsta flavonoida odgovornog za crvenu boju višanja, djeluju protiv razvoja pretilosti.

Blokira rast raka

Sok od višanja sadrži antocijane, koji se odlično bore protiv upalnih procesa u tijelu te na taj način štite stanice u tijelu od kancerogenih upala. U studiji iz 2003. istraživači su sok od višanja suprotstavili NSAID sulindaku, koji je najčešći preventivni protuupalni tretman za tumore debelog crijeva. Iako je to bilo istraživanje na životinjama, primjećeno je da je sok od višanja – za razliku od NSAID-a – smanjio rast stanica raka.

Melem za mišiće

Sok od višnje može pomoći u oporavku nakon vježbanja. Prirodno je bogat kalijem, koji provodi električne impulse kroz tijelo. Ovaj mineral također pomaže u održavanju krvnog tlaka, hidrataciji, oporavku mišića, živčanim impulsima, probavi, otkucajima srca i pH ravnoteži. Višnje sadrže oko 330 miligrama kalija po šalici, što je gotovo 10 posto dnevne preporučene vrijednosti.

Utječe na izdržljivost

S obzirom na to da smanjuje kronične upale, pretilost, bolove u zglobovima, stres, tjeskobu, kontrolira razinu šećera u krvi i savršeno djeluje na povećanje izdržljivosti, sok od višnje na taj način blagotvorno utječe na vašu dugovječnost.

Kopirati
Drag cursor here to close