Pijana slastica

Recept za kekse s džin-tonikom uz koje je svaki dan slavlje

Lifestyle / Hrana | 29. 12. 2021. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Stockfood / Recept za kekse s džin-tonikom uz koje je svaki dan slavlje

Ljubitelji džin-tonika oduševit će fini i jednostavni keksi s tim popularnim pićem. Recept za ovu "pijanu" slasticu pronađite u nastavku.

Sastojci:

30 dag glatkog brašna
15 dag hladnog maslaca
1 jaje srednje veličine
3 velike žlice džina
8 dag kristalnog šećera
prstohvat soli

Preljev:

5 velikih žlica šećera u prahu
2 velike žlice džina
1 žlica tonika
2 žlice soka od limuna

Priprema:

1. U posudu ubacite brašno, šećer i sol pa na to stavite ohlađeni maslac narezan na ploške. Prstima povežite maslac s brašnom i razmrvite ga na komadiće veličine krupnih krušnih mrvica, prenosi Zadovoljna.hr

2. Zatim u smjesu ubacite razmućeno jaje i džin-tonik pa zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu koju potom treba spljoštiti u disk jer će se tako lakše valjati nakon hlađenja. Umotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 20 minuta.

3. Nakon hlađenja tijesto pospite brašnom te razvaljajte na podlozi također posipanoj brašnom. Tijesto valjajte na debljinu koja vama odgovara. Ako više volite tanke kekse neka tijesto bude tanje tj. deblje ako preferirate kekse "jače" kekse. Vodite računa o tome prilikom pečenja jer će tankim keksima trebati manje vremena u pećnici.

4. Kekse izrežite kalupom po želji (npr. zvjezdasti, okrugli ili kockasti kalup). Protvan za pečenje obložite masnim papirom i zatim na njega posložite kekse. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite u prosjeku između 10 do 12 minuta, ovisno o debljini keksa.

Najvažnije je zapamtiti da su keksi pečeni kada potamne na donjoj strani. U tom trenutku na gornjoj još uvijek mogu biti svijetli i malo mekši na dodit, ali nemojte da vas to omete i izvadite ih iz pećnice jer će se za par minuta keksi stvrdnuti u potpunosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close