Pivopije

Stanovnici BiH na pivo godišnje potroše više od 1000 KM

Cijena ovog poznatog alkoholnog pića se dramatično razlikuje od države do države.
Lifestyle / Hrana | 01. 03. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovini nalazi se na osmom mjestu popisa najvećih pivopija, a zahvaljujući prosječnoj cijeni nešto višoj od 3 KM po boci, stanovnici BiH godišnje izdvoje više od 1050 KM (650 dolara) za pivo.

Mnogi putnici smatraju dijelom svojih putovanja isprobavanje lokalnih piva. Međutim, cijena ovog poznatog alkoholnog pića se dramatično razlikuje od države do države.

Kako biste bili sigurni da ćete isprobati neka od najukusnijih piva na svijetu bez probijanja budžeta, "Expensivity" je usporedio cijene piva u 58 zemalja.

Da bi prikupila podatke, ova web stranica je usporedila cijene piva u supermarketima, kao i u hotelskim barovima, i izračunala srednju vrijednost boce piva od 330 mililitara po državama, prenose Nezavisne.

Najskuplje pivo na svijetu je u bliskoistočnoj državi Katar. U prosjeku, ondje pivo košta više od 18 KM (11,6 dolara) dolara po boci. Ali, u Kataru ne samo da ćete najskuplje platiti bocu piva, već ćete morati nabaviti i specijalnu dozvolu da biste ga mogli kupiti.

Takođe, Katar je uveo stopostotni porez na uvoz alkohola uoči Svjetskog prvenstva u nogometu koje će biti održano 2022. godine, pa zato i tako visoka cijena boce piva.

Najjeftinije pivo možete popiti u Južnoj Africi - košta nešto više od 2 KM (1,68 američkih dolara) po boci.

Češka je bila pobjednik po najvišoj stopi potrošnje piva, budući da u prosjeku jedna osoba popije čak 468 boca ovog pića godišnje.

Država čiji građani potroše najviše novca na pivo je Njemačka, s gotovo 2.000 dolara po osobi godišnje.

Kopirati
Drag cursor here to close