Lamington

Probajte čupavce punjene pekezom od jagode

Kad razmišljaš o Australiji, vjerojatno razmišljaš o klokanima, predivnim plažama, prirodi i oceanu. Jedinstvena nacionalna kuhinja vjerojatno nije prvo što ti pada na pamet.
Lifestyle / Hrana | 22. 03. 2022. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skroman i jednostavan, Lamington je možda i najslavniji australski/novozelandski desert nastao na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Njegova originalna verzija - u jednostavnom obliku kocke umočene u čokoladu i uvaljane u kokosove mrvice - najpopularnija je, a sve su češće i novije verzije s dva biskvita između kojih u sredini možeš pronaći vrhnje, džem od jagode, malina, a ponekad i od limuna.

Spomenute, novije verzije najpopularnije su u državama Victoria i Južna Australija, dok je verzija s limunom najpopularnija na Novom Zelandu.

Kada je u pitanju podrijetlo ovog laganog, čokoladnog deserta većina se slaže da je sve započelo jednog vlažnog ljeta 1900. godine kada je britanski političar i kolonijalni upravitelj, koji je obnašao dužnost guvernera Queenslanda od 1896. do 1901.,Charles Cochrane-Bailliea, drugi barun Lamington sa svojom suprugom odlučio otići u posjet svojem seoskom imanju Harlaxton u Toowombai u sunčanoj državi Queensland u nadi da će tamo, u planinama, pronaći malo osvježenja.

S njima je, naravno osim osnovnog osoblja, pošao i francuski kuhar Armando Gallanda.  Zanimljiv je i podatak da je chef Galland, prije dolaska u Australiju, živio u Francuskoj te je bio dobar prijatelj s Victorom Hugom, francuskim romanopiscom, a radio je i kao chef za vojvodu i vojvotkinju od Yorka koji su kasnije postali kraljem i kraljicom Engleske.

Jednoga dana imanje su posjetili neočekivani gosti, a osim čaja, chef Gallanda odlučio je poslužiti i maleni slatki zalogaj kojeg je tek trebalo spremiti. Odluka je trebala biti donesena na brzinu, a on je odlučio uzeti dan ranije ispečeni biskvit, narezao ga je na kocke, umočio u čokoladu i uvaljao ga je u mrvice kokosa. Dobiveni rezultat oduševio je goste, ali i samog baruna Lamingtona te ih je nekolicina odmah zatražila i recept. Prema ovoj priči, već sljedećeg mjeseca recept je izašao u Queensland Ladies Home Journalu te je bio nazvao kao "Lady Lamington's kolač od čokolade i kokosa".

Kokos kao namirnica u to vrijeme nije bio popularan u europskim kuhinjama, ali ga je chef Gallanda koristio zbog svoje žene, rođene Tahićanke, kojima je kokos jedna od osnovnih namirnica.

Recept za australske čupavce!

Sastojci:

250 g maslaca sobne temperature

350 g glatkog brašna

400 g šećera

2 žličice čistog ekstrakta vanilije

4 velika jaja

2 žličice praška za pecivo

1/4 žličice soli 230 ml mlijeka

20 grama džema od jagoda

 450 grama kokosovog brašna

200 g tamne čokolade

Kako ih pripremiti?

Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Dva lima za pečenje obloži masnim papirom na koji namaži malo maslaca, a zatim ga pobrašni. Višak brašna isipaj u posudicu i stavi ju sa strane. U posudu dodaj 200 grama maslaca i šećer te ih električnim mikserom lagano umuti kako bi dobila prozračnu i meku smjesu, oko 3 minute, a zatim dodaj ekstrakt vanilije i nastavi mutiti smjesu te za kraj dodaj jaje i muti smjesu sve dok ne postane jednolična.

U drugu zdjelu prosij brašno, prašak za pecivo i sol. Zatim uzmi prvu smjesu od jaja i u nju naizmjence polagano dodaj smjesu brašna i mlijeko, tako što ćeš prvo dodati malo brašna, zatim mlijeko, pa ponovno brašno i tako do kraja. Dobivenu smjesu podijeli na dva prethodno pripremljena lima za pečenje. Stavi ih u pećnicu i peci otprilike 30 minuta sve dok tester ili čačkalica zapiknuta u tijesto ne izađe čista. Jednom gotovo, tijesto izvadi iz pećnice i pričekaj da se malo ohladi.

Zatim ga stavi na žičanu podlogu kako bi se ohladilo do kraja. Jedno tijesto premaži džemom od jagoda, a drugo zatim stavi na vrh i lagano pritisni. Uz pomoć noža obreži neravne vanjske dijelove tijesta ako ih ima te ga zatim nareži na jednolike kockice. Usitnjeni kokos stavi u srednje veliku posudu. Manji lonac napuni vodom, do polovice i stavi ga na vatru.

Kada voda zakipi, na lonac stavi staklenu posudu u kojoj se nalazi čokolada i malo maslaca. Smanji vatru i pričekaj da se čokolada otopi kako bi nastala smjesa za glazuru, a kada se smjesa sjedini smanji vatru na najmanje. Bilo bi dobro da je posuda u kojoj se nalazi otopljena čokolada dublja i uža kako bi ti bilo lakše uvaljati kolače.

Uzmi kolač narezan na kocke i stavi ga u čokoladu. Uz pomoć vilice premaži ga cijelog čokoladom, a zatim ga digni i pričekaj da se višak nje ocijedi. Prenesi kolač u posudu s usitnjenim kokosom i koristeći drugu vilicu cijeloga uvaljaj u kokos kako bi bio obložen sa svih strana. Prenesi gotov kolač na žičanu podlogu kako bi se svi sastojci primili i očvrsnuli te nastavi dok sve kocke ne obložiš čokoladom i kokosom.

U slast!

Kopirati
Drag cursor here to close