Čak i kada su posrijedi pušači

Prehrana bogata vlaknima i jogurtom povezana s manjim rizikom od raka

U usporedbi s osobama koje nikada ne jedu jogurt, među onima koji konzumiraju vrlo velike količine jogurta uočena je za 19 posto manja vjerojatnost od mogućeg razvoja karcinoma pluća.
Lifestyle / Hrana | 22. 11. 2019. u 13:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čak i kada su posrijedi pušači, studija upućuje na to da je među populacijom koja konzumira više vlaknaste hrane i jogurta uočena manja vjerojatnost od razvoja karcinoma pluća nego među onim osobama koje ne konzumiraju previše ovih namirnica.

Znanstvenici su istražili podatke prikupljene u 10 ranije provedenih studija u koje je bilo uključeno ukupno gotovo 1,45 milijuna odraslih osoba iz Azije, Europe i Sjedinjenih Država. Pošto su ih pratili prosječno 8,6 godina, među njima su evidentirali 18.822 slučaja raka pluća.

U usporedbi s osobama koje nikada ne jedu jogurt, među onima koji konzumiraju vrlo velike količine jogurta uočena je za 19 posto manja vjerojatnost od mogućeg razvoja karcinoma pluća, otkrila je analiza, javlja Hina.

Istodobno se pokazalo da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica evidentirana 17 posto manja vjerojatnost od razvoja karcinoma pluća u odnosu na osobe koje su ih jele rijetko ili nikada.

Zanimljivo je da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica i jele najviše jogurta zabilježena 33 posto manja vjerojatnost od razvoja raka pluća u odnosu na osobe kod kojih je evidentirana njihova najniža potrošnja, podaci su koje su znanstvenici objavili u časopisu JAMA Oncology.

"Naša studija upućuje na novootkrivenu moguću zdravstvenu korist kada je posrijedi povećan unos vlakana i jogurta u prevenciji razvoja karcinoma pluća", napisala je jedna od autorica studije, dr. Xiao-Ou Shu iz Medicinskog centra Sveučilišta Vanderbilt u Nashvilleu.

I premda studija nije kontrolirani eksperiment čija je svrha dokazati da konzumiranje jogurta ili vlaknastih namirnica štiti od raka pluća, moguće je da ova vrsta hrane pridonosi promjenama u mikrobioti crijeva (crijevne flore), odnosno svih mikroorganizama nastanjenih u probavnom traktu koje pomažu u zaštiti organizma od raka, vjeruju autori studije.

Moguće je i da vlakna i jogurt štite od upala, što pridonosi smanjenju mogućnosti od razvoja tumora, napominju znanstvenici.

Hrana bogata vlaknima obično sadrži puno prebiotika, neprobavljivih spojeva koji fermentiraju u crijevima i služe kao hrana korisnim dobrim bakterijama - probioticima. Jogurt sadrži puno korisnih bakterija ili probiotika. Probiotici i prebiotici su jednako važni za čovjekovo zdravlje, ali je njihova uloga potpuno drugačija.

Ovo veliko istraživanje povezuje crijevnu mikrobiotu s imunosnim sustavom u cjelini. A po nekim nedavnim studijama mikrobiota crijeva može igrati značajnu ulogu u sprečavanju razvoja upale pluća, ističu autori studije.

Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt evidentiran je i među pušačima, javlja Hina.

Tako je među osobama koje nisu nikada pušile, a konzumirale su veće količina vlaknaste hrane i jogurta rizik od razvoja raka pluća bio manji za 31 posto, kod pušača 24 posto, a kod bivših pušača 34 posto.

"Premda studija ima nekih manjih manjkavosti prvi je put prema našim saznanjima uočena spona između unosa u organizam vlaknastih namirnica i jogurta i rizika od razvoja raka pluća“, zaključili su autori studije.

Kopirati
Drag cursor here to close