Zaboravite multivitamine

Prednosti slanine

Znanost potvrđuje da uz prehranu sa smanjenim udjelom ugljikohidrata možete smršaviti.
Lifestyle / Hrana | 01. 11. 2020. u 12:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slanina je puna esencijalnih B vitamina, koji su nam potrebni za održavanje imunološkog sustava. Sadrži 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina, 47 posto niacina, 38 posto vitamina B12 i 36 posto cinka. Zaboravite multivitamine i okrenite se slanini.

Suprotno uvriježenom mišljenju, ne debljaju nas masti, već ugljikohidrati. Znanost potvrđuje da uz prehranu sa smanjenim udjelom ugljikohidrata možete smršaviti.

Mnogi misle da nam ugljikohidrati pružaju energiju, no to nije istina. Čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima. Masti su mnogo učinkovitije u održavanju energije. Izbjegavajte ugljikohidrate, jedite slaninu!

Energija

Kao i oko svake druge hrane mišljenja se razilaze ovisno o tome tko govori.

No, sa znanstvenog aspekta slanina ima daleko više prednosti nego štetnosti – naravno, ukoliko se, kao i sve drugo – konzumira u razumnim količinama.

Znanost potvrđuje da se uz prehranu sa smanjenim udjelom ugljikohidrata može smršavjeti. Mnogi misle da nam ugljikohidrati pružaju energiju, no čak su i naši preci energiju nadoknađivali mastima koje su dokazano učinkovitije u njezinom održavanju.

Mamurluk

Slanina je bogata zasićenim mastima, što znači da ćete dulje biti siti nego da se najedete ugljikohidrata. K tome je i puna bjelančevina koje su ključni sastojak zdrave prehrane.

Slanina savršeno pomaže kod mamurluka. Naime, britanski istraživači sa sveučilišta u Newcastleu povezali su konzumaciju slanine sa smanjivanjem posljedica mamurluka. Otkrili su da slanina sadrži aminokiseline koje koriste u nadoknadi nerotransmitera čiji broj rapidno opada tijekom intenzivnog ispijanja alkohola.

Pamćenje

Slanina sadrži mikronutrijent po imenu kolin, koji je važan za razvoj hipokampusa u mozgu, dijela rezerviranog za pamćenje.

Studija sa sveučilišta u North Carolini sugerira da isti sastojak može doprinijeti boljem razvoju mozga u nerođenog djeteta ako trudnica konzumira hranu bogatu tim elementom.

Kopirati
Drag cursor here to close