Uživaj u jelu

Pravi ljetni obrok: Punjene i neodoljive

Izaberi između vege ili mesne varijante punjenih tikvica i uživaj u ukusnom ljetnom obroku!
Lifestyle / Hrana | 07. 07. 2023. u 17:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaberi između vege ili mesne varijante punjenih tikvica i uživaj u ukusnom ljetnom obroku!

U punjenim tikvicama uživamo cijelo ljeto, a volimo ih jer su jednostavne za pripreme i savršeno ukusne! Donosimo ti recepte za dvije varijante, s gomilom sira te mesnu, a na tebi je samo da izabereš omiljeni recept, zasučeš rukave i pripremiš odličan ljetni ručak. Također, sastojke i začine vrlo lako možeš prilagoditi svojim željama i preferencijama. Uživaj!

Foto: Shutterstock  / Punjene tikvice s prosom i sirom

Punjene tikvice s prosom i sirom

U ovom vegetarijanskom jelu tikvice su punjene prosom, sirevima i povrćem i zaista su jako ukusne i bogate okusom. Umjesto prosa možeš upotrijebiti nešto drugo, poput slanutka ili leće. Ako si ljubitelj sireva, slobodno na vrh dodaj i mozzarellu (Ili neki drugi sir koji ti je pri ruci), a komadići rajčice također nisu loša ideja!

Sastojci:    

100 g prosa    

400 ml povrtnog temeljca    

3 srednje tikvice    

3 žlice svježeg sira    

75 g feta sira    

2 velika režnja češnjaka    

2 mlada luka    

3 grančice timijana ili veliki prstohvat suhog timijana    

1 jaje    

50 g svježe naribanog tvrdog sira    

sitna morska sol i papar

Postupak:

Proso operi. Stavi ga u malu posudu, dodaj povrtni temeljac i pusti da zavrije. Smanji vatru na vrlo nisku i pusti da se krčka 20-ak minuta ili prema uputama na pakiranju dok se sav temeljac ne upije.

Skloni s vatre i ostavi da se malo ohladi.

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Prepolovi tikvice i ukloni dio mesa kako ta oblikuje 'lađice' od tikvica. Stavi tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje.

Ohlađeni proso pomiješaj sa svježim sirom, izmrvljenim feta sirom, nasjeckanim režnjevima češnjaka, sitno sjeckanim mladim lukom i majčinom dušicom. Dodaj umućeno jaje te sol i papar po ukusu.

Smjesu rasporedi u tikvice, pospi ih svježe naribanim tvrdim sirom i peci oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju. Punjene tikvice posluži uz salatu od rajčice.

Foto: Shutterstock / Tikvice punjene mljevenim mesom

Tikvice punjene mljevenim mesom

Ako si ljubitelj klasične, mesne varijante, imamo odličan recept za tebe! Slobodno uz mozzarellu upotrijebi i druge sireve koju su ti pri ruci (što više to bolje, barem kada su u pitanju sirevi)! Imaj na umu da ovaj recept možeš napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.

Sastojci:

4 srednje tikvice

1/2 žličice miksa talijanskih začina

sol i papar po ukusu

2 žličice maslinovog ulja

400 g mljevenog mesa

400 g pelata

1 luk, nasjeckan

1 žličica mljevenog češnjaka

3/4 šalice mozzarelle

1 žlica nasjeckanog peršina  

Postupak:

Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obloži papirom za pečenje. Tikvice operi, odreži im krajeve i prepolovi ih po dužini.

Žlicom izdubi meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogoliš“ do kore – ostavi otprilike centimetar mesa na dnu i na krajevima (kao da praviš lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.

Tikvice začini sa soli i paprom te začinima po želji. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodaj mljeveno meso, luk i dinstaj.

Dodaj nasjeckane pelate, sol i papar. Kuhaj 15-ak minuta dok umak ne postane gust. Posloži tikvice i žlicom ih napuni pripremljenim punjenjem.

Pospi ih sirom i peci 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni. Pospi peršinom, pa posluži. 

Kopirati
Drag cursor here to close