I najbolji

Ovo je jedini recept za kremšnite koji ćete ikada trebati

Tražiš najbolji recept za kremšnite? Onda si na pravom mjestu!
Lifestyle / Hrana | 02. 02. 2022. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slasna krema i hrskave kore za kremšnitu spajaju se u omiljeni desert koji se u našim krajevima priprema dugi niz godina. Kremšnite su pripremale još naše bake, a jednako su popularne i među mlađim generacijama. Zapravo, skoro pa nitko ne može odoljeti kremšnitama!

Kod pripreme recepta za kremšnite potrebno je obratiti pozornost na dvije stvari - kore i kremu. Kako bi kore uvijek bile savršeno hrskave, potrebno ih je polako odmrznuti, najbolje u hladnjaku. Ako si u žurbi, može poslužiti i mikrovalna pećnica, ali tada lisnato tijesto pažljivo zagrijavaj na najslabijoj mogućoj opciji koju pećnica ima i to ne više od jedne minute.

Jednom kada je lisnato tijesto spremno, razvaljaj ga dovoljno tanko kako bi se ravnomjerno ispeklo. Također za najbolje kore za kremšnitu svakako izbuši rupice na tijestu prije pečenja, piše missgastro. 

Kako bi bila pjenasta i istovremeno kremasta, krema za kremšnite se treba pripremati s mnogo pažnje. Dok kremu od žumanjaka nije problem skuhati, važno je znati koliko dobro trebaš izraditi bjelanjke. Ako ih ne izradiš dovoljno, krema za kremšnite neće dobiti željenu teksturu i bit će previše gusta. Ako pak previše izradiš bjelanjke, krema za kremšnite će biti prepuna mjehurića zraka i neće se lijepo sjediniti.

Trik je da bjelanjke izrađuješ u metalnoj ili staklenoj posudi, nikako plastičnoj. Znat ćeš da su savršeno izrađeni kada snijeg postane čvrst i sjajan, tada je potrebno stati s miksanjem.

U kremu od žumanjaka ih umiješaj špatulom ili žlicom, nikako mikserom. Tako ćeš dobiti savršeno pjenastu i kremastu kremu za samoborske kremšnite. 

Recept

20 žlica brašna

30 žlica šećera

1,5 l mlijeka

1 l vode

12 žumanjaka

12 bjelanjaka

500 g lisnatog tijesta

500 ml vrhnja za šlag

Priprema:

Dva komada lisnatog tijesta razvaljaj na radnoj površini tako da budu iste veličine. Jedan komad stavi u lim za pečenje, izbuši rupice na površini i stavi peći 10-ak minuta na 220 Celzijevih stupnjeva. Isto napravi i s drugom korom.

Za to vrijeme pripremi kremu. Odvoji 12 žumanjaka u posudu i dodaj brašno, šećer, vodu i mlijeko. Sve miješaj na umjerenoj temperaturi i dobro pazi da ne nastanu grudice.

Dok se krema kuha istuci bjelanjke u čvrsti snijeg. Kada krema bude gotova pažljivo umiješaj bjelanjke.

Kremu prelij preko tijesta i zatim ostavi da se dobro ohladi, najmanje dva sata. Kada se krema ohladila, izradi šlag prema uputama i prenesi ga na kremu. Sve prekrij drugom korom i posipaj šećerom u prahu. 

Ostavi da se još malo ohladi pa posluži i uživaj u svakom zalogaju!

Kopirati
Drag cursor here to close