Probajte

Ovim čajevima pripisuje se pomlađujuće djelovanje

Šalica biljnog napitka na dan može blagotvorno utjecati i na ljepotu i zdravlje kože, čineći ten blistavijim i svježijim.
Lifestyle / Hrana | 26. 02. 2024. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čaj nije popularan samo zbog finog okusa i utješne topline, već i zbog njegovog pozitivnog utjecaja na naše zdravlje. Pomaže nam da se othrvamo umoru, smanjuje stres, poboljšava koncentraciju, detoksicira, ublažava upale, pruža energiju…

Osim toga, šalica biljnog napitka na dan može blagotvorno utjecati i na ljepotu i zdravlje kože, čineći ten blistavijim i svježijim.

Zar to nisu dovoljni razlozi da posjetite čajoteku i odaberete jedan od biljnih eliksira koji u svijetu slove kao najpotentniji pomlađujući čajevi?

S obzirom na to da većina njih sadrži teine, okrepljujuće supstance koje utječu na koncentraciju, bistre um i nadilaze umor, možda biste popodnevnu šalicu kave mogli zamijeniti jednim od naših prijedloga, prenosi Adiva.hr

Zeleni čaj

Bogat moćnim antioksidansima (pogotovo katehinima i polifenolima), mineralima (npr. kalij, kalcij, fosfor, magnezij), vitaminima (B, C, E) i klorofilom, šalica zelenog čaja, dobivena od biljke Camellia sinensis, pruža dugovječnost i vitalnost čitavom organizmu. Zbog antioksidativnog djelovanja, smanjuje UV oštećenja kože, odnosno prevenira fotostarenje, a ujedno i detoksicira zbog čega može biti od pomoći kod akni.

Matcha

Popularna matcha se dobiva od iste biljke kao i zeleni čaj, samo je samljevena u fini, zeleni prah. Vjeruje se da sadrži više antioksidansa i hranjivih tvari od kuhanog zelenog čaja zbog čega može imati veće beneficije. I ovaj je zeleni napitak, koji se poslužuje s mlijekom, poznat po detoksikaciji i pomlađivanju kože. Može pomoći i u borbi protiv bakterijskih infekcija i otpuštanju stresa što se sve ogleda u blistavosti tena.

Bijeli čaj

Poput već navedenih, i bijeli čaj potječe od biljke koja svoje porijeklo vuče iz jugoistočne Azije. Prema tome, ima slične zdravstvene beneficije, ali neki smatraju da ima snažnije djelovanje od zelenog ili crnog čaja jer se njegovo lišće manje obrađuje. Zbog toga ga nazivaju čajem broj jedan protiv starenja.

Svojim antioksidativnim i detoksikacijskim djelovanjem može pomoći pri ublažavanju nastanka akni, pospješiti zacjeljenje kože kod oštećenja izazvanih suncem te suzbiti rane znakove starenja poput finih linija i bora jer jača vlakna elastina i kolagena.

Oolong čaj

I ovaj rijedak čaj se dobiva od lišća iste biljke koja se koristi za proizvodnju zelenog, bijelog i crnog čaja. Razlika je samo u načinu obrade. Oolong nastaje kada listovi blago uvenu na suncu kako bi se stvorila djelomična oksidacija.

Slično crnom i zelenom čaju, i oolong sadrži blagotvorne vitamine, minerale i korisne antioksidanse, pa zahvaljujući svom protuupalnom, antioksidativnom i detoksikacijskom učinku te kombinaciji nutrijenata može biti odličan saveznik u pomlađivanju kože, kao i u održavanju zdravlja kose i zubiju.

Crni čaj

I crni je čaj pun antioksidansa za koje se zna da usporavaju preuranjeno starenje kože. Pijenje ili korištenje vrećica čaja za njegu lica može pomladiti ten i prevenirati produbljivanje bora.

Ako je vjerovati rezultatima južnokorejske studije, i crni i bijeli čaj ublažavaju stvaranje MMP-3 enzima koji razgrađuje kolagen, važan protein koji poboljšava zategnutost kože.

Rooibos

Rooibos, kojeg zbog boje nazivaju još i crveni čaj, dobiva se od istoimene južnoafričke biljke. Za razliku od navedenih čajeva ne sadrži kofein, pa u njemu možete uživati i prije spavanja.

Bogat je izvor antioksidansa (pogotovo specifičnih flavonoida), C vitamina, kao i minerala, zbog čega ima brojne prednosti protiv starenja.

Blagotvorno djeluje na blistavost i mladolikost kože, a japanska su istraživanja pokazala i da znatno smanjuje svrbež povezan s dermatitisom.

Kopirati
Drag cursor here to close