Posluži pčeli, posluži prirodi

Osvježite svoj balkon ili terasu Franck Beestro posudom s cvijećem i osigurajte hranu desecima pčela

Urbano pčelarstvo nije samo velika ekonomska prilika za razvoj gradova, već nužna i iznimno vrijedna investicija za zdravlje pčela i stabilnost poljoprivrede.
Lifestyle / Hrana | 23. 04. 2022. u 12:15 Promotivni članak

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se češće povezuje s ruralnim sredinama, uzgoj pčela postaje sve popularniji i u gradovima. Svjesni činjenice da pčele u gradovima predstavljaju bioindikator stanja okoliša na način da "ukazuju" na kvalitetu zraka i okoliša, a uz to imaju vrlo važnu ulogu u očuvanju biološke raznolikosti, Franck je ovog proljeća predstavio društveno odgovorni projekt Franck Beestro.

Franck Beestro je posebna limena posuda u kojoj se nalaze dvije kutije finog Franck čaja i sjeme medonosnog cvijeća kao što je inkarnatka, boražina, bijela djetelina, facelija i sl., koje se u posudu može posijati čime se osigurava hrana za desetke pčela i tako doprinosi njihovom očuvanju.

Pčele rado posjećuju Franck Beestro posude, a brojna naučna istraživanja različitih organizacija za očuvanje prirode pokazuju da su urbane pčele mogu biti zdravije i produktivnije od pčela u ruralnim zonama, jer gradovi nisu kontaminirani pesticidima pa često nude veću bioraznolikost.

"Za razliku od seoskih sredina koja su svoja prirodna staništa zamijenila poljoprivrednim površinama zasijanima monokulturama, u urbanim sredinama pčele imaju veći izbor hrane, a time i bolji imunitet, bolje zdravlje i veću proizvodnju. Prema tim inostranim istraživanjima, prezimljavanje pčela u urbanim sredinama je 62,5 % posto, dok je u ruralnim sredinama 40 %. Urbane pčele, u prosjeku, proizvedu 12 kg meda, a ruralne pčele 7,6 kg meda" potvrdio je i Evgenije Žolkević, član Upravnog odbora Saveza pčelara FBiH. Međutim ističe da navedene postotke treba promatrati u odnosu na konfiguraciju urbanog područja, s obzirom na to da navedeno uveliko ovisi o klimi i veličini urbanog područja.

Iako ih u gradove donose urbani pčelari, pčele se i same sve češće sele u gradsku sredinu, no važno je napomenuti da u gradu ne predstavljaju nikakvu opasnost niti smetnju za ljude. Jedan od razloga uzgoja pčela u gradu je taj što košnica ne zauzima mnogo prostora te nije potreban veliki vrt za njeno smještanje. Važno je košnice postaviti što dalje od ulice ili pruge da zvuk ne smeta pčelama, i ako je moguće ograditi ih visokim ogradama tako da pčele nemaju potrebu spuštati se ispod te visine prilikom letenja, a sve u skladu s važećim zakonskim propisima, u oblasti pčelarstva.

Urbano pčelarstvo nije samo velika ekonomska prilika za razvoj gradova, već i nužna investicija za zdravlje pčela. Da bi držanje pčela u urbanim sredinama još kvalitetnije zaživjelo u Bosni i Hercegovini, potrebna je kontinuirana edukacija građana te podizanje svijesti o važnosti pčela za očuvanje bioraznolikosti. Upravo na toj ideji pokrenut je i Franckov projekt Beestro, a pridružiti mu se mogu svi.

"Naše vrijedne i važne pčele će i ove godine moći birati s koje medonosne biljke će ponijeti polen i nektar te ih odnijeti u svoje košnice", poručila je doc.dr.sc. Lejla Biber, ambasadorica projekta te videom objasnila i kako se ostvarenju ciljeva ovoga projekta pridružiti svojom Beestro posudom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close