Osnova prehrane

Osam najboljih izvora proteina

Proteini čine osnovu naše prehrane, zahvaljujući njima možete uspješno održavati postojeću mišićnu masu, a ujedno su neophodni hranjivi sastojci u procesu mršavljenja
Lifestyle / Hrana | 06. 08. 2020. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteini su važan dio naše prehrane te doprinose povećanju i održavanju mišićne mase. Proteini su potrebni za održavanje općeg dobrostanja našeg tijela, a posebnu pažnju obratite na to da ih unosite u organizam kroz najkvalitetnije namirnice. Izbjegavajte hranu s visokim sadržajem šećera, a s malo vlakana, minerala i vitamina.

Najvažnije stavke za zdravo mršavljenje su pravilna prehrana, fizička aktivnost koja pruža sve hranjive tvari koje vašem tijelu trebaju, uključujući vitamine i minerale. Redovito vježbanje može vam pomoći pri mentalnom i fizičkom smirivanju, a uravnotežena prehrana pružat će vam dovoljnu dozu energije i snage, piše Živim.hr.

Stoga vam donosimo osam izvrsnih izvora proteina!

Jaja

Bilo da ih odaberete za doručak ili ručak, jaja su odlična opcija za obrok.Jaja sadrže razne hranjive tvari i mogu biti odličan izvor proteina u prehrani.

Bademi

Sirovi bademi sadrže oko 20% proteina i čine fantastičnu zamjenu za nezdrave grickalice. Međutim, kao i kod svega ostalog, važno ih je konzumirati umjereno, a samo pedeset grama dnevno dovoljno je da se izbjegne grickanje između obroka.

Jogurt

Jogurt zasebni, dvije žlice jogurta s mekinjama i lanenim sjemenkama, jogurt kao dodatak smoothieju - mogućnosti su beskrajne. Jogurt  sadrži proteine proteina, ali izbjegavajte dodavanje šećera.

Losos

Losos spada u masnu vrstu ribe, a sadrži omega-3 masne kiseline koje su izuzetno važne u uravnoteženoj i raznolikoj prehrani.

Chia sjemenke

Popularno sjeme sadrži veliku količinu vlakna. Chia sjemenke prirodno ne sadrže gluten i pružaju nam energiju. Možete ih kombinirati s jogurtom, pudinzima, ali dobro se slažu i s voćnim salatama.

Sjemenke bundeve

Dobro se kombiniraju sa zobenim pahuljicama za doručak, a odlična su opcija i za grickalice kada ogladnite između obroka.

Leća

Leća je također bogat izvor bjelančevina, a njena dodatna korist je što se lako priprema. Za razliku od drugih grahorica, leća se ne mora namočiti prije kuhanja, a od nje možete pripremiti paštetu, gulaše i polpete!

Kvinoja

Kvinoja je poznata kao zamjena za rižu, a prirodno ne sadrži gluten. Osim što predstavlja izvor proteinima, sadrži i vlakna. Isprobajte je u salatama, ali odlično paše i s kuhanim i prženim jelima.

Kopirati
Drag cursor here to close