Pripremite

Okusi Libanona na vašem stolu: Napravite fatteh

Kuhinjskim škarama ili rukama ustinite pita kruh na male komadiće. Ispržite ga u ulju dok ne postane hrskav pa ga stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom.
Lifestyle / Hrana | 10. 02. 2022. u 14:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fatteh, koji je poznat i pod nazivima fatte, fatta, fette i fattah je tipično bliskoistočno jelo koje se priprema u najrazličitijim varijacijama. Kremasti umak s jogurtom i slanutkom u Libanonu se poslužuje s kruhom pita, najčešće dan ili dva starim pa prženim u vrućem ulju dok ne postane hrskav. Izbjegavate li ulje, kruh možete ispeći i u pećnici.

Iako se najčešće poslužuje u vegetarijanskoj varijanti, popularan je i s komadićima junetine, piletine, rakova ili patlidžana. Fatteh je čest doručak ili večera, osobito tijekom Ramazana, prije izlaska sunca ili nakon zalaska, piše Punkufer.

Sastojci za fatteh:

430 g kuhanog slanutka
2 šalice pita kruha
1 šalica jogurta
1 češanj češnjaka
2 žličice tahini pasta
2 žlice pinjola
2 žlice maslinova ulja
soli prema ukusu
peršin za ukrašavanje

Priprema:

Kuhinjskim škarama ili rukama ustinite pita kruh na male komadiće. Ispržite ga u ulju dok ne postane hrskav pa ga stavite na tanjur obložen papirnatim ručnikom.

Slanutak stavite u manji lonac s malo vode pa ga kuhajte 5-7 minuta. Stavite na stranu. Zgnječite češnjeve češnjaka s malo soli (oko 1/2 žličice), dodajte jogurt i tahini pa promiješajte dok se ne sjedine.

U maloj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte pinjole i pržite nekoliko minuta dok ne porumene. Maknite s vatre.

U posudu za posluživanje stavite hrskavi kruh, zatim topli slanutak te prelijte jogurtom i na vrh stavite pinjole s maslinovim uljem. Ukrasite peršinom i poslužite.

Kopirati
Drag cursor here to close