Predsjedao Bernard Kozina

Održano ocjenjivanje vina na 23. mostarskom sajmu

Ocjenjivanje je vršilo međunarodno povjerenstvo sastavljeno od 12 licenciranih degustatora iz cijele regije.
Lifestyle / Hrana | 14. 03. 2022. u 16:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostorijama mostarskog sajma održano je ocjenjivanje vinskih uzoraka pristiglih na 23. međunarodni sajam gospodarstva, Mostar 2022.

Ocjenjivanje je vršilo međunarodno povjerenstvo sastavljeno od 12 licenciranih degustatora iz cijele regije, a pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ove godine ocjenjivanje oko 100 uzoraka crnih i bijelih vina pristiglih iz Hercegovine, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Mađarske.

Vina su ocjenjivana po ustaljenoj metodi 100 pozitivnih bodova Međunarodne organizacije za lozu i vino (OIV) koja je prihvaćena u cijelom svijetu. Prema pravilniku ocjenjivanja Mostarskog sajma, vinski uzorci koji dobiju prosječnu ocjenu od povjerenstva iznad 90 bodova od 100 mogućih, dobivaju veliko zlatno odličje.

Ocjenjivanje vinskih uzoraka još jednom je pokazalo da su vina s ovih prostora vrlo visoke kakvoće.

''Ja sam sada u jednoj nezahvalnoj poziciji u odnosu na prve godine kad sam imao pravo i potrebu ukazati na probleme s kojima se susreću i kroz koje prolaze hercegovački vinari. Za razliku od tih vremena, danas jedino mogu izricati riječi pohvale i poželjeti i svima nama, a i vinarima da ta razina znanja i kvalitete vina koju oni daju, ostane'', poručio je prof. Kozina.

Imena pobjednika bit će poznata i uskoro objavljena na web-stranici Mostarskog sajma, dok će priznanja vinarima biti uručena u okviru Sajma gospodarstva u Mostaru, u srijedu 6. travnja 2022.

Mostarski sajam se održava od 5. do 9. travnja 2022., a zemlja partner je Mađarska.

Kopirati
Drag cursor here to close