Savršen spoj

Ne znate što kuhati, razmislite o telećim okruglicama s umakom od gljiva

Okruglice u umaku od gljiva, ovo neodoljivo jelo s raznim svježim začinskim biljem pravi je užitak i izvrstan primjer hrane za utjehu
Lifestyle / Hrana | 08. 01. 2024. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobro znamo da su okruglice odlične kao prilog u juhi. No, savršene su i kao glavno jelo – posebno ako ih pripremiš u kombinaciji sa svježim začinskim biljem. Čak i ako nemaš kod kuće svježe bilje, fino pašu i uz zamrznuto bilje. Želiš li pak testirati svoju kreativnost, možeš se poigrati i s koncentratom rajčice koji će u tren oka obojiti tvoje okruglice.

Sastojci:

150 g zamrznutog graška

600 g mljevene teletine

1 jaje sol i papar

50 ml milerama

po 1 žlica naribane limunove korice i soka

prstohvat muškatnog oraščića

100 g miješanog začinskog bilja

2 žlice krušnih mrvica

1 l mesnog temeljca

1 luk

400 g šampinjona

2 žlice maslaca

100 ml bijelog vina

400 ml umaka od pečenja  

Postupak:

Odmrzni špinat. Za okruglice pomiješaj meso s jajem, mileramom i limunovom koricom. Začini solju i muškatnim oraščićem. Operi 50 g začinskog bilja, nasjeckaj i umiješaj u smjesu. Špinat zgnječi, nasjeckaj i umiješaj u smjesu od mesa.

 Dodaj krušne mrvice. Od smjese oblikuj okruglice i stavi ih u vrući temeljac da odstoje 20 minuta. Luk oljušti i nasjeckaj. Gljive očisti, obriši vlažnom krpom i prereži.

Nakapaj ih limunovim sokom. Maslac zagrij u tavi te na njemu propirjaj luk. Dodaj gljive i poprži ih. Ulij bijelo vino te dodaj umak od pečenja. Zakuhaj pa kuhaj 10-ak minuta.

Okruglice izvadi iz temeljca i stavi ih u umak. Kratko ih zagrij. Umiješaj preostalo začinsko bilje. Po želji ukrasi bosiljkom. Odličan prilog uz ovakve okruglice su pečene rajčice!

Kopirati
Drag cursor here to close