Da i to postoji

Namirnica koju možete jesti prije spavanja, a nećete se udebljati

Konzumacija posnoga sira, osim što nas hrani "čistim" proteinima, čini i ovo: dokazano ubrzava metabolizam i potiče probavu.
Lifestyle / Hrana | 01. 12. 2018. u 22:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da odmah na početku razbijemo iluziju idealistima: namirnica od koje se, tehnički, "mršavi" - ne postoji. Od svake se koja postoji na ovome svijetu "deblja", uvjetno rečeno, jer svaka ima određeni broj kalorija koje konzumacijom unosimo u organizam.

Pa se, što kažu laici, debljamo, iako nam je jasno da postoje namirnice kalorijski bogatije i siromašnije, isto tako bogatije proteinima ili pak ugljikohidratima i mastima.

No učinci koje ima namirnica u koju će se zakuniti svaki fitness trener, bilder ili rekreativni polaznik teretane, možda su najbliže onome što svi priželjkuju: jedeš, a mršaviš. Riječ je o posnome siru, piše Slobodna Dalmacija.

Idealna tablica

Kako to? Brojna su istraživanja provedena, a da ne ulazimo u detalje, brojke govore više. 100 g svježega (kravljeg) posnog sira ima oko 75 kalorija, 12-14 g proteina, samo 4 g ugljikohidrata i zanemariva 2 g masti. Tablica je, složit će se mnogi, idealna.

Konzumacija posnoga sira, osim što nas hrani "čistim" proteinima, čini i ovo: dokazano ubrzava metabolizam i potiče probavu, kako prenosi British Journal of Nutrition.

Jedenje ove vrste sira pola sata prije odlaska u krevet, za razliku od pijenja vode ili konzumacije začinjene hrane, prirodan je način ubrzavanja metabolizma, piše, a to može uvelike pomoći onima koji su na putu mršavljenja.

Jednostavan ekperiment

Kako bi utvrdili kakav je utjecaj koji konzumacija posnoga sira ostavlja na metabolizam pojedinca, istraživači Michael Ormsbee i Samantha Leyh su svojim ispitanicama prije spavanja davali tri stvari: 20g posnoga sira, suplement kasein ili pak placebo.

Mjerili su im potom potrošnju energije, kako prije spavanja, tako i ujutro nakon buđenja te saznali da nema pretjerane razlike u mjerenju kada je u pitanju prvi "meni". Došli su stoga do zaključka: "30 g proteina konzumiranih otprilike 30 minuta prije lijeganja u krevet ima pozitivan efekt na kvalitetu mišića, metabolizam i zdravlje u globalu", prenosi dalje British Journal of Nutrition.

Ovakvo istraživanje nije izdvojeno; brojni će se stručnjaci složiti kako je jedini prirodni način poticanja metabolizma jedenje proteina i zdravih masti uz pojačan trening snage.

Stoga vrijedi istražiti ovaj teritorij: pokušajte za večeru mjesec dana jesti otprilike 200 g posnoga sira - rezultat bi vas mogao iznenaditi, u pozitivnome smislu, dakako.

Kopirati
Drag cursor here to close