Iz vrta

Namirnica koja 'rješava' neugodan zadah

Primjerice ujutro, nakon buđenja, loš zadah se događa zbog smanjenog lučenja sline tijekom noći.
Lifestyle / Hrana | 08. 12. 2023. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 50 posto opće populacije ima problem s lošim zadahom. Neugodan, pomalo i psihološki problem pojedinca, halitoza termin je koji koristimo za često ili trajno postojanje zadaha iz usta.

Da je doista riječ o psihološkom trenutku, najčešće možemo primijetiti kada se pojedinac osjeća nelagodno u neposrednom razgovoru s okolinom pritom prikrivajući usta rukom. Ipak, pojava neugodnog zadaha iz usta može nastati i iz drugih okolnosti.

Primjerice ujutro, nakon buđenja, loš zadah se događa zbog smanjenog lučenja sline tijekom noći. Neugodan miris mogu uzrokovati i namirnice poput češnjaka i luka, piše Živim.hr

Stoga, nije neobično da netom nakon pojedenog obroka posegnemo za žvakaćom gumom. Međutim, postoji prirodniji način uz pomoć kojeg se možemo riješiti lošeg zadaha.Rješenje se naime nalazi u mrkvi!

Što uzrokuje neugodan zadah?

Osim već nabrojenih, loš zadah mogu uzrokovati:

  • metaboličke bolesti,
  • pušenje i konzumacija alkohola,
  • loša oralna higijena,
  • parodontna bolest,
  • nečiste proteze,
  • infekcije grla i drugo

Kako jedenje mrkve pomaže u borbi protiv lošeg zadaha?

"Hrskavo povrće poput mrkve potiče proizvodnju sline, učinkovito neutralizirajući nusproizvode bakterija", rekla je doktorica Rupkatha Sen.

Mrkva je poznata po tome što je dobra za zdravlje očiju, no može učinkovito djelovati na zdravlje naše usne šupljine na sljedeće načine:

1. Prirodna četkica za zube

Mrkva djeluje kao prirodna četkica za zube. Budući da je bogata vlaknima, može pomoći u razbijanju naslaga i kamenca na zubima.

2. Doprinosi zdravlju desni

Ovo je povrće izvor raznih vitamina poput A, K i biotina, koji su važni za jačanje koštane cakline i poboljšanje zdravlja desni.

3. Jača zube

Mrkva sadrži kalcij i fosfor koji pomažu u jačanju zuba. Redovito žvakanje mrkve također može pomoći u jačanju čeljusne kosti.

Savjeti kako se riješiti lošeg zadaha

Osim mrkve u borbi protiv lošeg zadaha može pomoći i jogurt jer sadrži probiotike koji mogu nadjačati bakterije neugodnog mirisa te pomoći u smanjenju lošeg zadaha. Bobičasto voće, naranče i dinje obiluju vitaminom C i stoga su korisni u kontroli bakterija.

Ostali savjeti uključuju:

  • Pridržavanje pravila oralne higijene kao što je pranje zuba dva puta dnevno.
  • Čišćenje koncem jer smanjuje vjerojatnost stvaranja biofilma, što u konačnici sprječava loš zadah.
  • Redovitu hidrataciju kako bi se osigurala kontinuirana proizvodnja dovoljne količine sline, što pomaže u sprječavanju suhih usta i povezanog lošeg zadaha.
  • Korištenje tekućina za ispiranje usta može učinkovito smanjiti količinu bakterija u ustima, prikrivajući loš zadah.
  • Odlazak stomatologu. Ako je nakupljanje plaka uzrok lošeg zadaha, stomatolog će savjetovati čišćenje zuba. U slučaju parodontne bolesti može biti potrebno dubinsko čišćenje zuba.
Kopirati
Drag cursor here to close