Zagrij pećnicu

Najčokoladnija torta bez brašna

Čokolada uvijek popravlja raspoloženje, a čokoladna torta sigurno može uljepšati dan.
Lifestyle / Hrana | 12. 10. 2021. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najčokoladnija torta bez brašna

Ova čokoladna torta bez brašna je vrlo jednostavna za izradu. Prvo što trebaš napraviti je izvaditi 6 jaja kako bi došla na sobnu temperaturu. Dok čekaš, otopi maslac i čokoladu.

Sastojci:

12 žlica maslaca

340 g gorke čokolade, isjeckane na male komadiće

6 velikih jaja, sobne temperature (odvoji bjelanjak od žumanjaka)

1 žlica čistog ekstrakta vanilije

1/4 šalice prirodnog, nezaslađenog kakao praha

3/4 čajne žličice soli

1 šalica šećera, (odaberi neki zdravi šećer, primjerice ksilitol), možeš ga odmah podijeliti u dvije posude

Upute:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva Celzijevih. Podmaži kalup promjera 22 cm. Otopi maslac i čokoladu na pari. Razdvoji bjelanjke od žumanjaka u zasebne posude. U zdjelu sa žumanjcima dodaj ekstrakt vanilije, kakao, sol, ostala jaja i pola šećera, dobro sve umuti.

Polako dodaj ohlađenu smjesu čokolade u smjesu sa žumanjcima i dobro ih umutiti. Pomoću električnog miksera postavljenog na srednju brzinu, muti bjelanjke dok ne postanu pjenušavi. Zatim u njih dodaj preostalih 1/2 šalice šećera i tuci dok ne dobiješ čvrsti snijeg. 

Pažljivo stavljaj bjelanjke u smjesu s čokoladom i miješaj dok se ne prožmu. Ulij tijesto u pripremljenu posudu i poravnaj s lopaticom.  Posudu stavi u pećnicu i peci dok vrh ne bude malo napuknut, a smjesa u središnjem dijelu torte stabilna odnosno kad je malo protreseš da nije pokretna. Potrebno je oko 35 do 40 minuta da se ispeče, ovisno o pećnici. 

Prije nego što tortu razrežeš i poslužiš pusti je da se potpuno ohladi. Ako je poslužiš dok je još topla sredina će biti gnjecava. Možeš je posuti kakao prahom, šlagom ili bobičastim voće. Pusti mašti na volju.

Kopirati
Drag cursor here to close