Oprez

Možete se 'predozirati' i cinkom

Zdravstveni djelatnici postavili su podnošljivu gornju razinu unosa cinka za 40 mg dnevno za odrasle.
Lifestyle / Hrana | 23. 04. 2021. u 11:48

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cink je osnovni mineral koji sudjeluje u preko 100 kemijskih reakcija u vašem tijelu i jedan je od najspominjanijih tvari u vrijeme pandemije koronavirusa jer ga se preporučuje kao zaštita imunitetu i njegovu podizanju.

No, kako ljudi žele izbjeći teške posljedice eventualne zaraze virusom, posežu sami za raznim preparatima pa se događa, kao kod predoziranja vitaminom D, da se pretjera i s cinkom.


Zdravstveni djelatnici postavili su podnošljivu gornju razinu unosa cinka za 40 mg dnevno za odrasle. Važno je da djeca dobivaju cink iz prirodnih izvora, a ne namirnica obogaćenih cinkom u procesu proizvodnje. Neprirodni izvor cinka kod djece može dovesti do nedostatka drugih nutrijenata koje bi inače prirodno unosili s cinkom.

Cink se nalazi se u svakoj ljudskoj stanici, jača imunitet te poboljšava zdravlje očiju i regulira metabolizam. No ako pretjerate s unosom cinka, očekuje vas čitav niz problema. Neki od njih su probavni problemi, vrtoglavica, glavobolje, umor, pojačano znojenje te halucinacije.

Postoji par ozbiljnih posljedica velikog unosa cinka. Unos prevelike količine cinka može utjecati na lošiju apsorpciju drugih nutrijenata kao što je bakar. Posljedično, nedostatak bakra u tijelu može dovesti do anemije.

Neki od simptoma da ste pretjerali s cinkom su mučnina i povraćanje, bolovi u želucu i proljev, simptomi nalik gripi, nizak "dobar" HDL kolesterol, promjene u ukusu te česte infekcije.

Iako se najčešće vezuje uz namirnice kao što su meso i morski plodovi, biljne namirnice također mogu biti bogate cinkom. Neka istraživanja pokazuju da vegetarijanci i vegani trebaju oko 50 posto više cinka od osoba koje jedu meso, zbog slabije apsorpcije.

Neke od najbogatijih biljnih izvora cinka su sjemenke sezama, lana i bundeve, shiitake gljive, indijski oraščići, tamna čokolada, slanutak, kikiriki, grah, smeđa riža, grašak, češnjak, špinat...

Izvori cinka su također razni sirevi, pivski kvasac, soja, puretina te iznutrice.

Kopirati
Drag cursor here to close