Kolač za pola sata

Ljetna poslastica s breskvama

Do savršene ljetne poslastice dijeli te nekoliko jednostavnih koraka...
Lifestyle / Hrana | 07. 07. 2021. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: shutterstock  / Ljetna poslastica s breskvama

Naopaki kolač s breskvama omiljena je sezonska slastica. Zrele breskve obložene su karameliziranim šećerom, a zatim tijestom obogaćenim samo s malo muškatnog oraščića. Slastica je gotova za 30 minuta i savršena za tople, ljetne dane kada te uhvati želja za slatkim!

Kolač možeš poslužiti uz kuglicu sladoleda ili tučeno slatko vrhnje, a dobra je vijest i da ga možeš pripremiti i s drugim sezonskim voćem, piše missgastro. Uživaj!

Sastojci:  

120 g omekšalog maslaca + za premazivanje kalupa

3 velike, zrele breskve

250 g šećera

130 g brašna

¾ žličice praška za pecivo

¼ žličica mljevenog muškatnog oraščića

3 jaja

¾ šalica creme fraiche 

Priprema:

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za torte, promjera 22 cm premaži maslacem, a dno kalupa obloži papirom za pečenje.   

Breskve operi, izvadi im koštice i nareži ih na kriške debljine 1 cm. Rasporedi kriške na dno kalupa za pečenje.  Izmiješaj 100 g šećera sa 60 ml vode u loncu ili u tavi. Kuhaj na srednje jakoj vatri dok smjesa ne postane jantarna, oko 10 do 12 minuta. Kada je gotova, smjesu makni sa štednjaka i prelij ju ravnomjerno po breskvama.  

U posudi izmiješaj brašno, prašak za pecivo i muškatni oraščić i ostavi sa strane. U drugoj posudi izmiksaj maslac i preostali šećer (150 grama). Dodaj jedno po jedno jaje. Umiješaj smjesu brašna.

Tijesto ravnomjerno rasporedi po breskvama i karameli. Peci 30 do 35 minuta, dok gornja strana ne porumeni i dok se kolač ne stisne. Izvadi iz pećnice i stavi na rešetku za hlađenje.

Nožem pažljivo odvoji stranice, stavi tanjur za serviranje na vrh pa preokreni tortu na pladanj. Tortu posluži toplu ili ohlađenu na sobnoj temperaturi, uz kuglicu sladoleda od vanilije.

Kopirati
Drag cursor here to close