"Pucaju od zdravlja"

Ljekovite bobice s kojima valja itekako biti oprezan

Sadrže veliku količinu vitamina C i A, kao i vitamine iz grupe B kompleksa, posebno vitamina B1. Od minerala imaju: natrij, kalcij, kalij, cink, magnezij, fosfor, bakar, željezo, i selen.
Lifestyle / Hrana | 23. 09. 2022. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bobice bazge, Sambucus nigra, su izuzetno cijenjene u medicini, ali i gastronomiji. Mogu se koristiti za pripremu soka, džema, marmelade, sirupa, likera, vina, a mogu se i sušiti.

Pomažu kod liječenja prehlade i gripe, jačaju imunitet, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, poboljšavaju opće zdravstveno stanje i upotrebljavaju se za mnoge druge namjene. Bojane tvari iz plodova se koriste u prehrambenoj i tekstilnoj industriji.

Sadrže veliku količinu vitamina C i A, kao i vitamine iz grupe B kompleksa, posebno vitamina B1. Od minerala imaju: natrij, kalcij, kalij, cink, magnezij, fosfor, bakar, željezo, i selen.

Blaga otrovnost 

Vrlo je važno da koristite samo crnu bazgu i razlikujete je od drugih vrsta, posebno od crvene jer su slične. Problem je veliki sadržaj cijanovodonične kiseline u plodovima drugih vrsta, prenosi Agroklub

Ne treba pretjerivati s upotrebom svježih bobica zbog blage otrovnosti i problema koje mogu izazvati. Javljaju se crijevne smetnje, dijareja, povraćanje, učestalo mokrenje, vrtoglavica i visoka temperatura.

Ne koristite ih ako imate alergiju na biljke iz porodice kozokrvnica, akutne probleme s probavnim traktom, Kronovu bolest. Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje njihovu upotrebu za trudnice i djecu do 12 godina. U malim količinama može se bez problema koristiti do 12 tjedana. Prije upotrebe savjetujte se s liječnikom.

Kako plodovi normaliziraju rad probavnog sustava upotreba džemova i marmelada se preporučuje osobama koje pate od zatvora. Znanstvena istraživanja su dokazala da se konzumacijom plodova otapaju masne naslage u krvnim žilama i snižava krvni tlak. Kada se tijekom tri do četiri tjedna svaki dan pojede po tanjurić ili žlica zrelih, svježe ubranih bobica koje su posipane šećerom i prelivene vinom ili limunovim sokom oporavlja se cijeli organizam, jer one čiste krv od otrova.

Lijek za akne?

Svježe iscijeđen sok liječi akne na licu i čisti kožu.

Za pripremu džema bit će vam potrebno: 1 kg bobica, 700 g šećera i 200 ml vode.

Odvojite plodove od peteljki i dobro ih operite. Na površinu vode će isplivati svi oštećeni plodovi, nečistoće, ali i nezreli, crveni plodovi koje je potrebno odstraniti zbog njihove otrovnosti.

Od vode i šećera napravite sirup u koji ćete dok još ključa ubaciti plodove. Prokuhajte 10 minuta i pustite da se prohladi, prestane ključati. Postupak ponovite još dva puta, a svaki put ostavite da se prohladi. Skuhan džem se pakira u sterilne tegle koje se čuvaju na hladnim i tamnim mjestima.

Ako volite isprobavati nove i neobične okuse, ovaj recept je za vas. Bit će vam potrebno: 200 g jabuke, 300 g plodova bazge, 400 g šećera i limunska kiselina ili sok limuna.

Operite plodove jabuke i bazgu. Jabuku ogulite i narežite na komade. Sve stavite u blender kako bi napravili pire koji prebacimo u lonac i dodamo malo soka od limuna i šećera.

Sve lagano promiješajte i kuhajte 40 do 50 minuta uz povremeno miješanje dok ne postigne potrebnu gustoću. Vruć džem prebaciti u teglice koje dobro zatvorimo.

Kopirati
Drag cursor here to close