Kadulja

Lijek iz prirode - biljka koja ublažava bolove, smiruje upale, odlična je za jetru i probavu

Pomaže kod urinarnih tegoba, kod glavobolja i reumatskih bolova, u snižavanju razine šećera u krvi...
Lifestyle / Hrana | 19. 10. 2020. u 13:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kadulja (žalfija) je prava sredozemna biljka - ne tako raskošnog izgleda, ali čvrsta, žilava, jakog korijena kojim iz škrte zemlje crpi sve što joj je potrebno. Stabljika joj je drvenasta, u gornjem dijelu zeljasta, listovi ovalni. Tamnoljubičasti cvjetovi rastu u obliku klasa. Obožava sunce, cvjeta od lipnja do kolovoza. Ona je i začin i ljekovita biljka, štoviše, smatra se jednom od najmoćnijih ljekovitih biljaka - njezin botanički naziv "Salvia" dolazi od latinskog "salvare", što znači "spasiti".
 

Eterična ulja

Njezina snaga je u eteričnim uljima, a za liječenje se koriste cvjetovi i listovi. Djeluje antibakterijski, antiseptički i protugljivično, snižava temperaturu, ublažava bolove, jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, smiruje upale, pomaže kod depresije, ublažava stres, dobra je za jetru i cijeli probavni sustav. Pomaže kod urinarnih tegoba, kod glavobolja i reumatskih bolova, u snižavanju razine šećera u krvi... gotovo je nemoguće pobrojati sva stanja kod kojih se tradicionalno primjenjuje. Dobar dio potvrđen je i znanstveno, piše Gloria.hr.
 

Manji rizik od raka

Kadulja sadrži više od 160 različitih tipova polifenola, biljnih spojeva koji u tijelu djeluju kao antioksidansi. Klorogenična kiselina, kavena i elagična kiselina, rutin..., svi su u kadulji i svi imaju impresivne zdravstvene dobrobiti, kao što su snižavanje rizika od raka i poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

Dvije šalice kaduljinog čaja dnevno značajno podižu antioksidativnu obranu, pokazala je studija. Kadulja snižava ukupni i "loš" kolesterol, a podiže razine "dobrog". Obiluje vitaminom K: u jednoj čajnoj žličici je deset posto dnevnih potreba za ovim vitaminom važnim za zdravlje i gustoću kostiju.

Tradicionalno se kadulja koristi za ublažavanje tegoba menopauze, jer neki njezini sastojci djeluju slično estrogenu. U jednom je istraživanju uzimanje suplementa kadulje tijekom osam tjedana dovelo do značajnog smanjenja pojavnosti i intenziteta valunga. Istraživanja na životinjama pokazala su da se kadulja može boriti protiv nekih tipova raka, uključujući rak usne šupljine, debelog crijeva, jetre, vrata maternice, dojke, kože i bubrega. Potiskivala je rast tumorskih stanica, ali i poticala njihovu smrt. Kadulja se koristi svježa i sušena, kao čaj, ulje, uvarak, losion, tinktura, vino, za obloge, u kupkama, naravno, kao začin, u juhama, umacima, za povrtna jela, marinade, za aromatiziranje maslaca...
 

Kada je potreban oprez

 Ima jaku aromu i zemljani okus pa se tipično uzima u malim količinama. Općenito se smatra sigurnom, no njen sastojak tujon, koji u malim količinama efikasno uništava bakterije i gljivice, u većima može, upozorava se, biti toksičan. Kroz prehranu i razumno korištenje kadulje u ljekovite svrhe nije moguće unijeti kritičnu količinu tujona, no pijenje pretjerane količine čaja od kadulje (više od pet šalica na dan) može toksično djelovati. Ulje kadulje i u malim količinama jako podražava srce i mozak pa se ne smije gutati. Kadulju trebaju izbjegavati oboljeli od epilepsije i visokog tlaka, trudnice, dojilje i djeca.

Čaj za usnu šuljinu: Za pripremu višenamjenskog čaja prelijte 1-2 žličice kadulje sa 2 dl vruće vode i ostavite deset minuta. Procijedite. Pije se topao, u malim gutljajima. Čaj od kadulje dobro je i grgljati jer neutralizira mikrobe koji potiču stvaranje zubnog plaka i karijesa. Pomaže kod afti, problema s desnima, grlom i krajnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close