Cijene

Kriza s hranom: Rusija tvrdi da zapad laže

Osim smrti i razaranja u samoj invaziji, rat i zapadne sankcije ruskom gospodarstvu povećali su cijene žitarica, prehrambnego ulja, gnojiva i energije.
Lifestyle / Hrana | 22. 06. 2022. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je u srijedu optužila zapad da širi laži o globalnoj prehrambenoj krizi za koju Moskvu tvrdi da je uzrokovana sankcijama koje su joj nametnule Sjedinjene Države i Europska unija zbog njezine invazije na Ukrajinu, navodi Hina.

Osim smrti i razaranja u samoj invaziji, rat i zapadne sankcije ruskom gospodarstvu povećali su cijene žitarica, prehrambnego ulja, gnojiva i energije.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je užasnuta tvrdnjama zapada koji Rusiju okrivljuje za svjetsku prehrambenu krizu. To je laž takve optužbe su potpune laži, kazala je Zaharova novinarima u Moskvi. Zapad može dopremati svo to naoružanje u Ukrajinu, ali iz nekog razloga ništa se ne može izvući iz Ukrajine?, upitala je Ruskinja.

SAD i članice EU-a tvrde da Rusija pogoršava prehrambenu krizu sprječavajući izvoz žitarica, prvenstveno blokirajući luke Ukrajine iz koje dolazi deset posto svjetskog izvoza.

Rusija i Ukrajina dva su najveća proizvođača poljoprivrednih roba na svijetu. Rusija je najveći svjetski izvoznik žita nakon Europske unije, a Ukrajina najveći izvoznik suncokretovog ulja. Obje zemlje imaju veliku ulogu na tržištima ječma, kukuruza i uljane repice, a Rusija je i jedan od najvećih svjetskih proizvođača gnojiva.

Zaharova tvrdi da su zapadne sankcije dovele poljoprivredna tržišta na rub ponora time što su poremetile sustave plaćanja, transporta i osiguranja, a što je spriječilo ruski izvoz hrane i gnojiva.

- To nije logično. S jedne strane Europska unija tvrdi da se stvara globalna prehrambena kriza, a s druge baš ona blokira pošiljke dobara sebi, na svom kontinentu, rekla je Zaharova.

Eritreja, Armenija, Mongolija, Azerbajdžan, Gruzija, Somalija, Bjelorusija, Turska, Madagaskar, Libanon, Egipat i Pakistan 2021. su ovisili o Rusiji s više od 70 posto uvoza žita, pokazuju podaci Ujedinjenih naroda. Mongolija, Kazahstan, Moldavija, Srbija, Honduras i Gana uvoze više od polovice svog gnojiva iz Rusije, pokazuju ti podaci, navodi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close