Korisni savjeti kako da uredite vašu malu kuhinju i dobijete više prostora
Korisni savjeti

Korisni savjeti kako da uredite vašu malu kuhinju i dobijete više prostora

Lifestyle / Hrana | 10. 11. 2021. u 07:29 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imate malo prostora u kuhinji i želite pokušati adaptirati taj prostor?

Za početak, imajte na umu da uređenje male kuhinje može biti prilično izazovan zadatak. Međutim, uz nekoliko praktičnih savjeta iz ovog teksta vaša mala kuhinja može postati dobro organizirana cjelina u kojoj je sve na svom mjestu.

U takvo kuhinji ćete se lako snaći, sve će biti pregledno i na dohvat ruke, a obavljanje svih kuhinjskih poslova i pripremanje hrane postat će pravo zadovoljstvo. Evo savjeta koji vam u tome mogu pomoći!

Foto: PR / Kako da uredite vašu malu kuhinju i dobijete više prostora

Iskoristite prostor za skladištenje na najbolji mogući način

Da bi vaša mala kuhinja bila što funkcionalnija, prvo je morate detaljno očistiti. Provjerite sve ladice, viseće elemente, ormariće i druga mjesta u kuhinji u kojima skladištite različite vrste pribora i namirnica.

Također, frižideri i vertikalni zamrzivači, koji se nalaze u vašoj maloj kuhinji se mogu očistiti i reorganizirati tako da u njima napravite još prostora za skladištenje hrane koja zahtijeva rashlađivanje i zamrzavanje.

Sortirajte stvari i ostavite po strani one radne predmete koje ne koristite svakodnevno. Na primjer, ako imate aparat za vafle, toster ili mikser koje ne koristite često, dobro bi bilo ostaviti ih u drugoj prostoriji, ostavi, pomoćnom ormanu u hodniku ili u podrumu. Još bolje, ako imate uređaje koje ne koristite uopće i sigurni ste da ih ni u budućnosti nećete koristiti ali su i dalje u funkciji, poklonite ih onima kojima će biti od koristi.

Kada su u pitanju hrana, piće i drugi prehrambeni proizvodi, prvo ih izvadite iz glomaznih pakiranja, ako to neće utjecati na njihov rok trajanja. Proizvođači često koriste nepotrebno velika pakovanja kako bi istaknuli svoj proizvod i približili ga kupcima.

Žitarice, orašasti plodovi i pirinač su odlični za pakiranje u posebne kutije od plastike koje se mogu lijepo poredati i zauzeti minimalno prostora. Možete koristiti i odgovarajuće naljepnice kako bi ih učinili vizualno preglednijim. Isto tako, bilo bi dobro da ove kutije budu providne kako biste u svakom trenutku mogli da imate pregled zaliha.

Mislite ''vertikalno''

Kada imate malu kuhinju svaki milimetar prostora vam je bitan. Ako ste zanemarili neke dijelove u njoj, kao što je prostor iznad visećih elemenata (jer ovi elementi često ne idu do plafona), iskoristite ih sada.

Također, na zidu iznad sudopere možete postaviti držače za boce s tečnošću za pranje suđa. Ako ne koristite vakuumske gume za postavljanje, već bušite zid, budite oprezni kako ne biste oštetili vodovodne cijevi ili kablove pod naponom.

Ako imate perilicu posuđa, postavite policu za odlaganje čistih tanjura i posuda odmah iznad nje. To je najbrži i najlakši način da nakon pranja odložite oprano posuđe.

Na zidove također možete postaviti i stalak za držanje začina koje najčešće koristite, kao što su sol, šećer, origano ili teglice s kavom i čajem. Zid u blizini štednjaka, ali ne direktno iznad njega, je nabolje mjesto za začine. Ovo će vaše kuhanje učiniti lakšim, a pritom može biti vizualno veoma lijepo.

Foto: PR / Kako da uredite vašu malu kuhinju i dobijete više prostora

Napravite zone u kuhinji

Vodeći dizajneri enterijera kažu da su najbolji način da organizirate malu kuhinju zapravo posebne zone. Ovo će vam pomoći da imate lak pristup svim predmetima i hrani jer ćete točno znati u kojoj zoni se nalaze. Na primjer, jedan viseći ili donji dio kuhinjskih elemenata koristite samo za pribor i posuđe koje koristite za pečenje poput tepsija, mjerica, posude za miješanje i sl. Posude s hranom čuvajte u drugom dijelu ormarića.

Druga zona koju možete postaviti je zona pripreme hrane. U blizini štednjaka, gdje se nalazi radna kuhinjska ploča, trebalo bi da bude i zona pripreme. Idealno je da kada ste u tom dijelu imate na dohvat ruke sve što vam je potrebno za kuhanje. U ladicama koje su najbliže tom mjestu najbolje je odlagati pribor koji vam je potreban za pripremu hrane. To su noževi, daske za sječenje, otvarači za konzerve i dr.

Zona kuhanja je glavna zona. U ovoj zoni bi trebalo da vam stoje tave, šerpe i drugi predmeti uz čiju pomoć pripremate hranu, poput kašika za okretanje hrane, miješanje i sl.

Foto: PR / Kako da uredite vašu malu kuhinju i dobijete više prostora

Koristite organizatore koji odgovaraju vašem prostoru

Kada organizirate malu kuhinju morate biti selektivni u tome koje organizatore možete staviti u vaše ladice i ormariće. Oni bi trebali da vam pomognu da podijelite prostor i razvrstate predmete na pravi način, iako će vam vjerojatno oduzeti malo od prostora.

Korpe koje možete postaviti na police, organizator za pribor za ručavanje, plastične kutije za čuvanje hrane su samo neki od organizatora koji vam u tome mogu pomoći. U prodaji možete pronaći organizatore različite namjene, pa shodno njihovoj svrsi i urediti vašu malu kuhinju.

Uz ove savjete lakše ćete organizirati vaš kuhinjski prostor. Ali ne samo to - ostvarit ćete uštedu prostora a pritom se osloboditi svih predmeta koje dugo ne koristite.

Kopirati
Drag cursor here to close