Za prste polizati

''Kolač'' od mladog luka morate probati

Izmiksajte kozji sir i ricottu dok ne nastane glatka smjesa. Dodajte peršin, mentu, sok i koru od limuna, nasjeckani mladi luk i po ¼ žličice soli i papra te kratko miješajte da se sjedini.
Lifestyle / Hrana | 21. 03. 2022. u 21:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovaj tart, napravljen od slanog prženog mladog luka, kremastog kozjeg sira, ricotte, svježeg začinskog bilja i limuna, idealan je dodatak bilo kojoj proljetnoj večeri ili je brz, jednostavan fingerfood za vašu sljedeću malu zabavu ili druženje.

Osim toga, koristi se lisnato tijesto kupljeno u trgovini, a i malo je sastojaka, tako da se lako i brzo spravlja (može se napraviti za oko sat vremena). Savjeti za pitu od luka:

- Zamrznuto lisnato tijesto odmrznite u hladnjaku preko noći kako bi bilo spremno za valjanje za ovaj recept.

- Izbosti lisnato tijesto vilicom prije nego ga stavite u pećnicu. To sprječava da se sredina napuhne tijekom pečenja, ali možete ga samo gurnuti prema dolje ako se to ipak dogodi.

- Odrežite krajeve korijena i sam vrh tamnozelenih dijelova mladog luka prije spravljanja.

- Narežite tart od luka na velike kvadrate koji će poslužiti kao prilog, ili na manje trake za predjelo, piše 24sata.hr

Sastojci:

• 1 pakiranje lisnatog tijesta, odmrznuto
• mlijeko ili razmućeno jaje, za premazivanje
• 3 vezice mladog luka, očišćenog (1 mladi luk nasitno nasjeckan)
• ulje za premazivanje
• 225 g svježeg kozjeg sira sobne temperature
• 65 g ricotta sira od punomasnog mlijeka
• 30 g svježeg peršina ravnog lista, nasjeckani, plus još nešto za posluživanje
• 30 g svježe mente, nasjeckane, plus još malo za posluživanje
• 2 žličice naribane kore od limuna i 2 žlice soka od limuna, plus još malo kore za posluživanje
• sol i papar
• nasjeckani prženi bademi za posluživanje

Priprema

1. Stavite rešetku za pećnicu u donju trećinu pećnice. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Raširite tijesto na komad papira za pečenje i izvaljaj da bude malo veće sa svih strana. Stavite papir i tijesto na lim za pečenje. Nožem zarežite rub 12 mm sve naokolo, a zatim zarežite traku od 25 mm po dijagonali. Rub premažite mlijekom ili razmućenim jajetom. Vilicom izbodite sredinu tijesta po cijeloj površini. Pecite dok ne porumeni, 18 do 25 minuta (ne brinite ako se sredina napuhne, možete je gurnuti prema dolje kada se ohladi).

2. U međuvremenu zagrijte veliku tavu od lijevanog željeza na srednje jakoj vatri. Sav mladi luk premažite uljem i začini sa ½ žličice soli i papra. Pržite postepeno luk povremeno ga okrećući, dok ne potamni, a bijeli dijelovi ne omekšaju. Zatim prebacite na tanjur i ponovite sve s preostalim mladim lukom.

3. Izmiksajte kozji sir i ricottu dok ne nastane glatka smjesa. Dodajte peršin, mentu, sok i koru od limuna, nasjeckani mladi luk i po ¼ žličice soli i papra te kratko miješajte da se sjedini. Lagano rasporedi po sredini ohlađenog tijesta i na vrh rasporedi prženi mladi luk. Po želji pospi dodatnim začinskim biljem i korom od limuna te bademima.

Kopirati
Drag cursor here to close