Pazite li što jedete?

Kakva nam je kvaliteta hrane na tržištu? Koliko pesticida nesvjesno unosimo

Znamo li što jedemo. Od 184 uzorka, dva uzorka, nisu bila u skladu s važećim propisima.
Lifestyle / Hrana | 30. 09. 2023. u 13:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povlačenjem iz prodaje sve više prehrambenih proizvoda, zabrinutost za sigurnost i kvalitetu hrane se povećava. Koliko su građani upoznati s proizvodima koje kupuju te kako hrana uzgojena pomoću pesticida utiče na zdravlje?

Armin Terzić nam pokazuje jagode koje je izložio na sajmu. Uzgaja ih na plantaži u Čeliću. Tretira ih protiv truleži ploda i korijena prema propisima, jer su, kaže, kontrole stroge.

Obrađena pesticidima/sigurna?

"Nju dosta hoće napasti pepelnica i grinje tako da protiv tih bolesti odnosno insekata zaista moramo tretirati", kaže za BHRT Armin.

Video: Znaju li kupci što kupuju?

S poljoprivrednih polja jagode i drugo voće dolazi na režnice. Prodavci tvrde da je roba sigurna, a anketirani kupci su svjesni da je tretirana određenim pesticidima.

U udruženju potrošača skreću pažnju kupcima da obrate pažnju što kupuju i da se informiraju o sastavu na deklaracijama proizvoda.

"Sistem postoji koji kontrolira tu hranu, nije da smo ostavljeni na milost ili nemilost, međutim pitanje je kao i u svemu u ovoj državi koliko se često, koliko kvalitetno i koliko nezavisno te kontrole vrše", navodi predsjednik Udruženja potrošača KS Edin Pašić.

U BiH Agencija za sigurnost hrane vrši monitoring na pesticide na proizvodima biljnog i životinjskog porijekla. U prošloj godini je uzrokovano 16 različitih proizvoda.

Od 184 uzorka, dva uzorka, nisu bila u skladu s važećim propisima. Radi usporedbe, postotak neodgovarajućih rezultata laboratorijskih analiza hrane na ostatke pesticida u zemljama EU, Norveškoj i Islandu, prema posljednjem dostupnom izvješću koje se odnosi na 2021. godinu iznosi 3,9%.

Povećanje oboljenja

Stručnjaci skreću pažnju da nekontrolirana upotreba pesticida može prouzrokovati nastanak malignih oboljenja. Većina ih sadrži arsen za koji se zna da je kancerogen.

"Također imamo povećan broj pulmoloških oboljenja, dakle oboljenja pluća i bubrega. Upotreba pesticida može da utiče i na kognitivni razvoj, imamo sve češće dijagnoze endokrinih poremećaja, hormonalnog statusa, kako kod djece koja su najosjetljivija populacija kao i trudnice tako i kod odraslih", ističe specijalista nutricionizma Sanita Maleškić Kapo.

Zato stručnjaci preporučuju da u ishrani preferiramo organski proizvedeno voće i povrće, da ga detaljno peremo prije konzumacije i na koncu da obratimo pažnju gdje ga kupujemo.

Kopirati
Drag cursor here to close