Što kad uprskaš?

Kako spasiti jelo koje je previše slano, kiselo, ljuto ili slatko?

Male nezgode kod pripremanja jela događaju se svima, zato je važno znati kako ih što lakše popraviti
Lifestyle / Hrana | 15. 07. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kulinarske nesreće događaju se svima, bilo da smo profesionalci ili potpuni amateri. Sigurno si nekada dodala koji kristalić soli previše u jelo i mislila da je skroz uništeno. Možda je rajčica koju si koristila pustila previše kiseline u sataraš ili si mislila da ona tamno crvena mljevena paprika nije toliko ljuta dok nisi kušala jelo u koje si ju stavila. Sve su to male nezgode koje se svakodnevno događaju u kuhinji i na našu sreću, postoje jednostavni trikovi kako ih popraviti.

Problemi s previše soli, šećera, kiseline i ljutine mogu se lako riješiti ako znaš što trebaš u jelo dodati. Ove korisne savjete bi bilo dobro zapamtiti jer će ti se male nesreće sigurno dogoditi još mnogo puta u životu. Gotovo svako jelo možeš spasiti trikovima u nastavku, no ako ti je ipak u jelo upalo pola soljenke soli, možda ćeš s pripremom ipak morati krenuti ispočetka.

Ako je jelo previše slano

Ovo je najčešći problem koji se događa kod pripreme jela. Ako ne dodamo dovoljno soli u jelo, ono će biti bezukusno, no s druge strane lako možemo pretjerati. Ako si dodala previše soli, prva pomoć je razrjeđivanje jela. Ako kuhaš juhe i variva, razrijedi ih vodom, a ako kuhaš umake ili druga kremasta jela, razrijedi ih onim sastojkom koji si već koristila, pasiranom rajčicom ili vrhnjem za kuhanje.

Često smo mogli čuti da kuhanjem krumpira u preslanom jelu uklanjaš sol, no istina je da krumpir zapravo upija sve začine, ne samo sol. Bolja je ideja dodati malo riže ili tjestenine koja će balansirati sol. Limun ili ocat te malo šećera su također dobar trik kako zamaskirati slanoću jela, posebno ribe, ali na kraju ipak najbolje funkcionira metoda razrjeđivanja jela.

Ako je jelo previše kiselo

Previše kiselu hranu najlakše je spasiti, a sve što ti treba je malo šećera. Ako pripremaš jela s rajčicama ili si dodala previše octa u salatu, četvrtina žličice šećera zamaskirat će kiselinu. Isto vrijedi i za deserte, ako dodaš previše soka limuna ili limete, jednostavno povećaj količinu šećera.

Ako je jelo previše ljuto

Postoji nekoliko načina kako spasiti jelo od kojeg ti gore usne. Možeš dodati malo kiseline tako da kapneš koju kap limuna ili limete, dodati malo slatkoće izravno šećerom ili karameliziranim lukom, a najefektivnije rješenje je dodatak masnih namirnica poput avokada, majoneze, kiselog vrhnja ili jogurta, ovisno o tome kakvo jelo pripremaš.

Ako je jelo previše slatko

Iako bi možda instinktivno dodala malo soli u preslatko jelo, to je potpuno krivo. Sol će dodatno naglasiti slatkoću jela i napraviti još veći problem. Ono što će najbrže spasiti preslatko jelo su kiselina i ljutina, a pomoći će i gorki sastojci koji će neutralizirati višak slatkoće, piše missgastro.

Kopirati
Drag cursor here to close