Sretna sezona nektarina i breskvi!

Kako odabrati najbolju breskvu i nektarinu

Uz pomoć jednog trika zaštitite ih od brzog propadanja
Lifestyle / Hrana | 24. 06. 2021. u 14:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Breskve i nektarine

Ima li nešto zabavnije nego jesti slasne breskve dok odmarate na suncu? Nema… No ovaj moment može biti lako uništen ako je vaša breskva, koju ste kupili prije par dana, mekana i uništena. Potražimo način kako to spriječiti.

Kako spriječiti propadanje nektarine i breskve?

Zlatno i prvo pravilo bi glasilo da nikada ne stišćete svoje nektarine jer ćete ih upravo tako i uništiti, ističu uzgajivači ovog voća. Radi se o tome da taj dio oštećene voćke puno brže truli, a radi se samo o par sati. Dodaju i kako vam stiskanje voća neće ništa reći o tome je li dovoljno zrelo i kvalitetno, jer čak i voćka koja više nije dobra može biti tvrda.  

Umjesto da stiskanjem provjeravate je li voćka dobra, potražite onu koja je tvrda i ima dobro težinu te je bogata bojama, piše Ordinacija.hr.

Kada ih donesete doma, obavezno ih pohranite u hladnjak na mjesto predviđeno za voće, stavite ih u papirnatu vrećicu i maknite sa sunca.  Voće je dobro prekriti i nekom prozračnom tkaninom kako bi se spriječilo propadanje.

Kako bi breskva propala, potrebno je oko 10 dana, a možete to i primijetiti prema tome kako miriše.

Također, prema pisanju američke Tall Clover Farm, breskva je trula kada je jedna strana skroz ravna i kada je ona potpuno meka. Jednom kada vidite da je proces započeo možete ju pojesti ili spremiti u hladnjak.

Breskve su zdravo voće

To što je mala, ne znači da ne nudi puno! Samo jedna breskva sadrži 15 posto potrebne dnevne količine vitamina C, a taj će nutrijent pomoći pri zacjeljivanju rana i jačanju imunološkog sustava. Također je vrlo važan alat u borbi protiv štete koju ostavljaju slobodni radikali – povezani s razvojem najzloćudnijih bolesti.

Dobro djeluju na zdravlje probave

Velika breskva će vam omogućiti unos tri grama vlakana, a vjerojatno već znate da su vlakna važna za dobro funkcioniranje probave. Opet, vlakna će djelovati pozitivno i na zdravlje kardiovaskularnog sustava održavajući kolesterol pod kontrolom.

Snižavaju krvni tlak

Breskve su bogate kalijem koji kontrolira krvni tlak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali pronađeni u breskvi, poput magnezija, cinka i kalcija pomažu pravilnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava.

Čuva dobru liniju

Breskva sadrži oko 60 kalorija, nema loših masnoća, kolesterola ili soli.  Više od 85 posto breskve čini voda. Uz to sadrži vlakna i tako zaustavlja stalni osjećaj gladi.  Sadrži i vitamin E. Ovaj antioksidant je važan za zdrav imunološki sustav te djeluje tako da širi krvne žile i pritom sprječava nastanak krvnih ugrušaka

Štite vid

Antioksidant koji se naziva beta karoten daje breskvama prekrasnu boju, a kada ih jedete, organizam ga pretvara u vitamin A koji je iznimno važan za zdravlje očiju i dobar vid. Uz to jača imunološki sustav.

Daje vam razlog za široki osmijeh

Slatke možda jesu ali sadrže i mineral fluorid koji se može pronaći u zubnim pastama. Pomaže očistiti usnu šupljinu od bakterija koje mogu uzrokovati karijes.

Kopirati
Drag cursor here to close