Koje namirnice eliminirati

Kako izgubiti višak kilograma

Umjesto da se oslanjate na piletinu i ribu, možda je jednostavnije potpuno izbaciti mesne proizvode kako biste izgubili par kilograma viška.
Lifestyle / Hrana | 23. 02. 2021. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za gubitak kilograma je ponekad dobro eliminirati namirnice životinjskog podrijetla iz prehrane. No to ne znači da mediteranska prehrana nema svojih prednosti.

Umjesto da se oslanjate na piletinu i ribu, možda je jednostavnije potpuno izbaciti mesne proizvode kako biste izgubili par kilograma viška.

U studiji objavljenoj prije nekoliko dana, osobe koje su pratile vegansku prehranu izgubile su oko 6 kilograma više u 16 tjedana od prosjeka. Oni koji su pratili mediteransku prehranu, u tom istom periodu nisu izgubili niti kilogram.

''Kako se mediteranska prehrana često navodi kao vrlo dobra za gubitak kilograma, bilo je neobično vidjeti ove rezultate gdje su sudionici istraživanja doživjeli jako male promjene u kilaži na toj prehrani'', rekla je voditeljica studije Hana Kahleova.

Mediteranska ili veganska prehrana: Koja vodi do boljeg zdravlja i linije?

Prema rezultatima studije, veganska prehrana nije samo pomogla kod mršavljenja već su sudionici izgubili i oko 3.6 kilograma masnog tkiva, u usporedbi s onima koji su pratili mediteransku i izgubili samo 0.2 kilograma masnoća. Veganska prehrana je ponudila i sniženu razinu kolesterola. Dok su i jedna i druga odlične za kontrolu krvnog tlaka, opet je veganska prehrana donijela bolje rezultate.

Veganska prehrana ne mora biti bolja od mediteranske ako se jede pravilno

Možda je ograničavajuće to što u veganskoj prehrani osoba mora paziti na dosta zabrana, pa je možda teško pratiti nekome tko je navikao na zapadnjačku hranu pa je teško očekivati da će netko izbaciti meso zauvijek, posebno ako ga voli jesti.  Osobe koje traže sporo, ali sigurno rješenje mogu se odlučiti za mediteransku prehranu, a ako pripaze da jedu što manje crvenog i procesuiranog mesa te drugih nezdravih masnoća.

Vezano za spomenutu studiju, autori smatraju kako nije bilo dovoljno kontrole nad sudionicima pa tako smatraju da postoji mogućnost da su sudionici koji su pratili mediteransku prehranu ipak unosili previše soli i masnoća te dodatnih kalorija iz jaja ili crvenog mesa i upravo je to dovelo do toga da se zdravlje nije poboljšalo niti da su izgubili višak kilograma.

Mediteranska prehrana može donijeti puno dobroga zdravlju

Znanstveno je dokazano kako će praćenje pravilne mediteranske prehrane dovesti do gubitka kilograma. “Mislim da je najbolja prehrana bolja verzija mediteranskog plana: veganska je dobra za one koji ju mogu slijediti“, istaknuo je dr. J. David Spence, , ravnatelj centra za infarkt i arteriosklerozu u Ontariju.

Uz to, gubitak kilograma je samo jedan dio dobrog zdravlja, a mediteranska prehrana će sigurno goditi zdravlju. Na primjer ona može spriječiti razvoj dijabetesa, bolesti srca i pojedine karcinome, ako se prati u zdravom smislu.

Ako želite pratiti plan prehrane vegana, evo kako to učiniti

Za brze rezultate možda želite slijediti korake onih koji su sudjelovali u istraživanju, savjetuje dr. Kahleova, koja preporučuje brzu dijetu u trajanju od 3 tjedna. Ako vam se to čini teško, možete postepeno unositi promjene i obrocima dodavati sve više namirnica biljnog podrijetla.

Kopirati
Drag cursor here to close