Pamet u glavu

Kako izbjeći prejedanje za prvi maj

Uživanje u ukusnoj hrani nezaobilazan je dio slavlja i nema ništa loše u tome sve dok to radimo razumno i s mjerom.
Lifestyle / Hrana | 28. 04. 2023. u 13:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred ovim izazovima pokleknu i najjači karakteri, a čak i ako nismo u nekom režimu dijete, zbog teškog odolijevanja kušnjama lako nam se dogodi pretrpavanje hranom – koja u konačnici dovede i do suvišnih kilograma.

Naime, zbog prejedanja se osjećamo umorno i svojim tijelima priređujemo ogroman stres. Dok uživamo u zasluženom odmoru, naši organi kao što su jetra, gušterača, pa čak i srce moraju prekovremeno raditi da bi uspjeli razgraditi svu tu hranu, prenosi portal Zadovoljna.hr.

Ne preskači obroke

Da ne bude zabune, ovo nipošto ne znači da slobodno tamaniš sve što se nađe pred tobom! Savjet se odnosi na one koji kalkuliraju količinama pojedenog, pa se zbog prejedanja ukusnim  obrocima odriču uobičajenih obroka poput doručka ili večere. Količina pojedene hrane i unesenih kalorija tijekom dana nije jedino što se računa, a na ovaj način možeš samo prouzrokovati porast šećera u krvi i širenje u struku. Kvalitetnim doručkom možeš znatno smanjiti glad i šanse za prejedanje u nastavku dana. Zato je glavni savjet stručnjaka taj da jedeš standardne količine hrane, raspoređene u tri glavna obroka. Tako se metabolizam neće usporiti, a spriječit će se i nagli padovi energije tijekom dana, a koji mogu dovesti do naglog i kompulzivnog prejedanja.

  / Ilustracija

Bogat stol ne mora značiti pretrpan želudac

Kad se nađeš pred velikim izborom hrane, teško je misliti na najzdravije opcije, ali probaj u takvim situacijama imati na umu nekoliko stvari:

  • Čak i kad ga pretrpaš, odabirom manjeg tanjura smanjit ćeš ukupnu količinu pojedene hrane jer pretrpala bi vjerojatno i veliki tanjur. Vizualno imaju isti učinak, ali pretrpavanje je bitno manje. Bilo bi dobro koristiti i tanjur kontrastne boje hrani koju jedeš. Istraživanjima je dokazano da ćemo pojesti manje bundeve ako je servirana na plavom, nego na narančastom tanjuru.
  • Za početak obroka ili prije glavnog jela biraj zdravije namirnice poput povrća, osobito onoga bogatijeg vlaknima, jer daju osjećaj sitosti pa ćeš pojesti manje.
  • Popij vodu prije obroka i pij je prije svakog jela jer voda ispunjava želudac i smanjuje osjećaj gladi.
  • Jedi polako, jer mozgu je potrebno oko 20 minuta da shvati kad nam je želudac pun. Uzimaj pauze i odloži vilicu između jela, počevši već nakon prvog zalogaja. Blagdani su prilika i za druženje, a ne samo jedenje delicija, pa razgovaraj s obitelji ili prijateljima, popij malo vode i razmisli trebaš li baš nastaviti s jelom.
  • Idealno bi bilo potpuno izbjeći alkohol, ali i smanjivanje količine popijenog bit će korisno. Imaj na umu to da su i žestoka alkoholna pića energetske bombe pune kalorija.
    Foto: Thinkstock) / Roštiljanje

Nauči osjetiti glad - ali i sitost!

Nutricionisti i psiholozi tvrde, jedna od ključnih stavki pri jačanju osječaja samokontrole pri jelu je učenje o tome kada smo siti, a kada gladni. Tako stručnjaci savjetuju da primarno jedemo polako te da dopustimo tijelu da nam pošalje poruku kada je bilo dosta hrane, a kada nam je potrebno još malo. Često jedemo sa strašću i prevelikom brzinom, pa mozak ne uspije ni registrirati da je došlo do prejedanja, a mi i dalje nastavljamo s konzumacijom delicija. Dakle, ako želiš zadržati sadašnju težinu - jedi sporo i svjesno, budi prisutna mentalno dok jedeš i osjeti fizičke znakove koje ti tijelo daje kada je bilo dosta s jelom.

Ako se ipak prejedeš… Evo i par trikova kako si olakšati situaciju

  • Fizička aktivnost, pa bila to samo šetnja, pomoći će u sprečavanju prejedanja, ali za šetnju od 15 do 20 minuta nije kasno ni nakon što si se prejela. Ona će ti pomoći da se osjećaš bolje i poletnije, a i ubrzat će metabolizam.
  • Čaj od mente opušta probavni trakt i pomaže eliminirati plinove, zbog čega ćemo se osjećati manje napuhnutima.
  • Ako si pretjerala s unosom soli, pomoći će ti hrana bogata kalijem poput avokada, banana ili špinata. Jedeš li je kasnije tijekom dana ili sutradan, kalij će tijelu pomoći izbaciti višak soli.
  • Odličan kućni lijek za pretjerivanje s masnom hranom je topla voda s malo meda i dvije žlice jabučnog octa.
  • Uz sve božićne kolače i slatkiše nije teško pretjerati s unosom šećera, a kad se to dogodi, jedi hranu bogatu vlaknima i s visokom razinom bjelančevina, poput celera i humusa, pistacija ili jaja.
Kopirati
Drag cursor here to close