Recept

Jeste li čuli za ''dunavske valove''? Obavezno probajte ovaj kolač

Čokoladu natrgajte na kockice i preko nje prelijte uzavrelo slatko vrhnje. Pustite da se čokolada prvo malo otopi u vrelom vrhnju.
Lifestyle / Hrana | 24. 04. 2022. u 17:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mala je vjerojatnost da nikad u životu niste čuli za kolač pod nazivom "dunavski valovi". U pitanju je njemački desert koji je naziv dobio zbog slojeva koji vizualno predstavljaju - valove Dunava. Baza ovog kolača je mekani mramorni biskvit obogaćen višnjama na koji se potom stavlja krema s okusom vanilije i čokoladna glazura.

Sastojci za bisvkit:

4 jaja
15 dag maslaca
15 dag šećera
30 dag oštrog brašna
pola praška za pecivo
1 dcl mlijeka
4 jušne žlice kakao praha
2 jušne žlice ruma

Sastojci za kremu:

500 ml mlijeka
4 žumanjka
10 dag šećera
1 vanilin-šećer
50 g škrobnog brašna
Sastojci za glazuru:
20 dag tamne čokolade
180 ml slatkog vrhnja

Dodatni sastojci:

40 dag ocijeđenih višanja iz kompota
krušne mrvice za kalup
malo maslaca za kalup

Priprema:

1. U brašno ubacite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke i šećer tucite mikserom 2 do 3 minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili, prenosi zadovoljna.hr

2. Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom. U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žutanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.

3. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žutanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg. Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte. Kalup za pečenje premažite maslace i posipajte krušnim mrvicama pa u njega prvo ulijte svijetlu smjesu. Zatim na nju izlijte tamnu smjesu s kakaom i malo je poravnajte špatulom. Sada po cijeloj smjesi rasporedite višnje i malo ih utisnite u smjesu.

4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite otprilike 35-40 minuta, ovisno o jačini pećnice. Kolač je gotov kada se rubovi odvoje od kalupa i poprime lijepu zlatnožutu boju. Izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi.

5. Sada pripremite kremu. U posudu stavite šećer i žumanjke pa dobro promiješajte. Zatim dodajte škrobno brašno i miješajte sve dok ga ne povežete sa smjesom pa onda u nju ulijte dio pripremljenog mlijeka za kremu. Dovoljno je samo da razrijedite smjesu, a ostatak mlijeka stavite na srednje jaku vatru i zakuhajte. Kada mlijeko uzavri polako ga ulijevajte u smjesu konstantno miješajući s pjenjačom. Sada sve vratite u zdjelu u kojoj ste zakuhali mlijeko te vratite na vatru. Kuhajte kremu oko 10-ak minuta uz stalno miješanje pjenjačom. Maknite je s vatre, izlijte na ohlađen kolač, rasporedite i zagladite špatulom te ostavite da se prvo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga stavite kolač na u hladnjak na 30-tak minuta da se malo stisne.

6. Na kraju pripremite glazuru. Čokoladu natrgajte na kockice i preko nje prelijte uzavrelo slatko vrhnje. Pustite da se čokolada prvo malo otopi u vrelom vrhnju, a zatim dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu glazuru. Kad se glazura ohladi, prelijte je preko kolača i zatim ga preko noći ostavite u hladnjaku.

Kopirati
Drag cursor here to close