Recept

Iskoristite obilje šparoga na tržnicama i napravite jednostavnu slanu pitu

Pripazite kako termički obrađujete šparoge – ne pretjerujte s kuhanjem ili pečenjem. Ovisno o debljini šparoge, bit će im potrebno tek tri do pet minuta u vrućoj vodi ili na tavici s maslacem.
Lifestyle / Hrana | 16. 05. 2023. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskoristite obilje šparoga na tržnicama i u trgovinama. Ovoga tjedna uživajte u njihovu opojnom okusu i obilju vitamina i minerala koje pružaju.

Šparoga je samonikla biljka iz porodice ljiljana koja se na području Mediterana jede već posljednjih 2000 godina. One su dobar izvor vitamina A, B i K, kao i kalcija, fosfora i željeza, piše Punkufer.

Ovo povrće sadrži flavonoide i saponine sa snažnim protuupalnim svojstvima, koji čuvaju srce i krvne žile. Flavonoidi u šparogama smanjuju loše razine kolesterola i krvni tlak te tako preventivno djeluju na zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava.

Povrh svega, u stotinu grama šparoga nalazi se samo 20 kalorija, pa je riječ o niskokaloričnoj namirnici koja se preporučuje svima koji paze na svoju težinu.

Kako pravilno očistiti šparoge?

Drvenasti dio šparoge nije jestiv i ako pokušavate pripremiti to proljetno povrće bez odgovarajućeg čišćenja, dobit ćete nejestiv obrok. Pitate se koji dio trebate baciti? Savijte šparogu sve dok ne pukne na dijelu gdje zadebljala stapka prelazi u mekani vrh. Tvrdi dio odstranite, a upotrijebite samo mekane dijelove.

Kako pripremiti šparoge?

Pripazite kako termički obrađujete šparoge – ne pretjerujte s kuhanjem ili pečenjem. Ovisno o debljini šparoge, bit će im potrebno tek tri do pet minuta u vrućoj vodi ili na tavici s maslacem.

Dovoljno ih je začiniti tek s malo soli i papra, češnjaka te malo svježe iscijeđenog limunova soka.

Šparoge se mogu pripremiti na različite načine – a najčešće služe kao prilog uz mesna i riblja jela. Odlično se sljubljuju s jajima, vrhnjem i sirom.

Napravite slanu pitu sa šparogama

Quiche je nadaleko poznata francuska slana pita koja se sastoji od pečenog tijesta prelivenog i zapečenog s nadjevom na bazi jaja, sira i vrhnja.

U quiche se mogu dodati razni sastojci – od mladog špinata i poriluka do komadića špeka. U proljetno vrijeme, pak, iznimno su popularne kombinacije ove slane pita sa sezonskim šparogama.

U nastavku imate jednostavan recept za pripremu quicha uključujući i za tijesto koje možete složiti od samo tri sastojka.

Sastojci za quiche sa šparogama:

Sastojci za tijesto:
265 g bijelog brašna
150 g hladnog maslaca
2-3 žlice ledeno hladne vode

Sastojci za nadjev:

375 ml slatkog vrhnja
300 g očišćenih šparoga
130 g naribanog sira gruyere
125 ml punomasnog mlijeka
4 velika jaja
sol i papar po želji
maslac po želji

Podloga za quiche:

Hladni maslac narežite na kocke. Stavite ga u sjeckalicu povrća zajedno s brašnom i pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture.

Postepeno dodajte ledeno hladnu vodu u smjesu. Na pobrašnjenoj površini ručno oblikujte dobivenu smjesu u glatku kuglu tijesta.

Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i stavite pola sata u hladnjak.

Tijesto razvucite u krug debljine oko tri milimetra.

Razvučeno tijesto stavite u namašćenu okruglu posudu za pečenje quicha. Ispikajte površinu vilicom. Preko tijesta stavite papir za pečenje te površinu ispunite utezima za pitu ili sirovom rižom.

Stavite peći tijesto u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva 20 minuta.
Potom smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva, uklonite papir i nastavite peći tijesto još 15-ak minuta ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Dok se tijesto peče, pripremite ostale sastojke. Šparoge očistite, narežite na manje komade i kratko prepirjajte na maslacu. Stavite sa strane.

Jaja izmutite zajedno sa slatkim vrhnjem, mlijekom, naribnim sirom, solju i paprom.

Preko ispečene podloge stavite prepirjane šparoge, a preko svega prelijte smjesu na bazi vrhnja, jaja i sira.

Vratite quiche u pećnicu i pecite još otprilike 45 minuta na 160 Celzijevih stupnjeva, odnosno dok se nadjev ne stvrdne i termički ne obradi do kraja.

Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close