Philippe Suchard

Htio je ostvariti američki san, ali je umjesto toga stvorio kultnu čokoladu

Prve čokolade koje je osmislio prodavale su se u formi četvrtastih prutića naziva Neapolitans. U to vrijeme, mlijeko se još uvijek nije dodavalo u čokolade, osim u čokoladnim napitcima pa su čokolade bile tamne i gorke.
Lifestyle / Hrana | 14. 01. 2024. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Arcinfo / Philippe Suchard (Boudry, 9. listopada 1797. – Neuenburg, 14. siječnja 1884.)

Philippe Suchard, jedan od pionira industrije čokolade, umro je na dnašanji dan prije 140 godina, 14. siječnja 1884. u gradu Neuenburgu.

Prvi doticaj s čokoladom Philippe Suchard imao je s 12 godina kada je odlazio Neuchâtel po pola kilograma čokolade u lokalnu ljekarnu za svoju bolesnu majku.

Zanimljivo je da je cijena tog "lijeka" bila šest franaka, koji su tada vrijedili kao prosječna trodnevna radnička plaća.

Ovaj čuveni švicarski slastičar i tvorničar čokolade u rujnu 1814. započinje naukovanje kao slastičar u slastičarnici svog brata Frédérica u Bernu.

U svibnju 1824. ispunio je svoj veliki san i otišao na put u Ameriku. U njegovoj prtljazi bili su švicarski satovi i vezovi kojima se želio afirmirati kao poslovni čovjek. Međutim, željeni uspjeh nije se ostvario.

Nakon povratka u Švicarsku, otvorio je svoju prvu slastičarnicu-čokoladnicu u gradu Neuchâtelu 1825. godine. Sa samo jednim radnikom proizvodio je između 25 i 30 kilograma čokolade dnevno.

Mlinica ubrzala proizvodnju

Već 1826. proizvodnja se preselila u mlinicu u predgrađu Neuchâtela, Serrières. Naime, Suchard je shvatio da "ručnim radom" neće postići željeni uspjeh te je počeo koristiti snagu vode, tj. mlin koji je ubrzao način proizvodnje.

Philippe Suchard izumio je mélangeur - stroj za miješanje šećera i kakaovog praha, kakav se i danas koristi.

Od 1841. do 1846. bio je direktor rudnika asfalta La Presta u Val de Traversu.

Godine 1880. otvorio je svoju prvu tvornicu u inozemstvu, u Lörrachu u Njemačkoj.

Prve čokolade koje je osmislio prodavale su se u formi četvrtastih prutića naziva Neapolitans. U to vrijeme, mlijeko se još uvijek nije dodavalo u čokolade, osim u čokoladnim napitcima pa su čokolade bile tamne i gorke.

Takva politika provodila se sve do 1890. godine kada je po prvi puta u čokoladu dodano i mlijeko.

Video: All About Milka - All About Milka - History & How It's Made (Global)

Začetnik Milka čokolade nije doživio mlijeko u čokoladi, iako se u nekim tekstovima ta ideja pripisuje upravo njemu.

Preminuo je 1884. godine, a njegov posao, i to više nego uspješno, preuzela su njegova djeca koja su 1901. godine službeno predstavila brend "Suchard Milka".

Čak i prije predstavljanja Milka čokolade, Suchardova tvornica je bila poznata i priznata u svijetu. Krajem 19. stoljeća Suchard je bio najveći proizvođač čokolade na svijetu.

Nije doživio predstavljanje Milka čokolade

Od samog početka Milka čokolada prodavala se u danas svima prepoznatljivoj ljubičastoj boji. Ta upečatljiva boja koju mnogi povezuju upravo s Milkom od samih je početka bila zaštitni znak ove čokolade, a službeno je registrirana i zaštićena kao boja Milka brenda 1964. godine.

Više od 70 godina ovaj je brend na tržištu nastupao pod imenom Suchard Milka, sve do 1972. godine kada doživljava redizajn te se na omotu pojavljuje ljubičasta krava i u nazivu ostaje samo “Milka”.

Za ljubičastu kravu zaslužna je marketinška agencija Young & Rubicam čija je ideja na kraju osvojila svijet i podarila nam jedan od najprepoznatljivijih brendova današnjice.

Kada su jednom prilikom pred 40 tisuća djece u Njemačkoj postavili zadatak da nacrtaju kravu, svako treće dijete ju je nacrtalo i obojilo u ljubičastu – boju Milka čokolade. Tolika je snaga ovog brenda koji je sa svojom ljubičastom kravom koja stoji na prelijepim alpskim pašnjacima uistinu pokorio svijet.

Danas tvornica čokolade Suchard pripada Mondelēz Internationalu i više ne proizvodi svoje proizvode u Neuchâtelu.

Suchard je bio član Udruge slobodnih zidara, a 24. svibnja 1874. proslavio je svoju 50. godišnjicu članstva u loži La Bonne Harmonie, koja se i danas nalazi u Neuchâtelu.

Više o čokoladi svih generacija možete pročitati OVDJE

Kopirati
Drag cursor here to close