Europska oznaka izvornosti

Hrvatska i Slovenija zajedničkim snagama traže zaštitu istarskog meda

Nacionalnu oznaku izvornosti u Hrvatskoj i Sloveniji istarski med je dobio prošle godine, s ambicijom da dobije i europosku oznaku izvornosti.
Lifestyle / Hrana | 02. 02. 2021. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska i Slovenija pokreću zajedničkom akcijom pčelara zaštitu istarskog meda u Europskoj uniji, potvrdilo je u utorak slovensko ministarstvo poljoprivrede.

Do sada je prekogranični brend "Istarski med/istrski med" bio dogovorom zaštićen oznakom izvornosti, a sada će Slovenija i Hrvatska uputiti zajedničku prijavu za registraciju istarskog meda Europskoj komisiji kao izvornog proizvoda sa zaštićenim podrijetlom.

Zahtjev za zaštitu meda pod nazivom Istrski med/Istarski med pripremili su slovenski pčelari iz Obalnog pčelarskog saveza Koper zajedno s hrvatskim pčelarima iz Istre i Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč, priopćilo je slovensko Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i hrane.

Nacionalnu oznaku izvornosti u Hrvatskoj i Sloveniji istarski med je dobio prošle godine, s ambicijom da dobije i europsku oznaku izvornosti i tako bude zaštićen u širem europskom prostoru, prenosi Hina. 

Na ovaj se način još jedan istarski proizvod uvrštava u popis reprezentativnih darova prirode, a oznakom izvornosti osigurava se institucionalna kontrola njegove cijene i kvalitete od mogućih krivotvorina.

Pod nazivom istarski med zaštićeno je sedam vrsta meda - uniflorni od bagrema, kadulje, kestena, lipe i vrijeska, te dva multiflorna: cvjetni med i bjelogorični medljikovac.

Oznaka izvornosti i geografske zaštite trebala bi vrijediti za med koji se proizvodi na području cijele Istarske županije, u dijelu Primorsko-goranske županije odnosno na području grada Opatije, na području općina Lovran, Mošćenička Draga i Matulji, otoku Cresu i Lošinju, te u slovenskim primorskim i obalnim općinama Koper, Izola, Piran i Ankaran. 

Kopirati
Drag cursor here to close