Ojačajte krv

Hranom do idealne krvne slike

Ojačajte krv i osjećajte se bolje i svježije uz ovu hranu koja obiluje pravim nutrijentima
Lifestyle / Hrana | 06. 06. 2019. u 13:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Dobra cirkulacija i zdrava krvna slika potrebni su za naše cjelokupno stanje organizma. Upravo se krvlju tvari prenose u tijelu: nutrijenti, hormoni, imunološke stanice i kisik, a u isto se vrijeme odvajaju štetne komponente.

Zdravlje krvi i krvotoka uvelike ovisi o hrani koju jedemo. Uz ove namirnice očistite krv i ojačajte ju kako biste se bolje osjećali, piše RTL.hr.

1. Hrana bogata željezom

Hrana bogata željezom gradi jaku krov jer pridonosi stvaranju hemoglobina. Radi se o spoji koji pomaže u opskrbi tijela kisikom tako da 'dostavlja' kisik u stanice. Nedostatak željeza pogađa između 500 milijuna i dvije milijarde ljudi, prema Sveučilištu u Chicagu.

Iako željezo najviše dobivamo iz životinjskih izvora, postoje i biljke kojima ga možemo nadoknaditi, a to su bademi, leća, soja i zobene pahuljice.

2. Hrana s visokim udjelom proteina

Proteini su ključno za stvaranje antitijela , a protein koji se nalazi u krvi, albumin, je zaslužan za prijenos molekula te cirkulaciju. Visokokvalitetno meso, riba i mliječni proizvodi opskrbljuju tijelo tzv. 'cjelovitim proteinima' koji sadrže sve aminokiselina kako bi tijelo moglo funkcionirati.

3. Hrana s malo zasićenih masti

Hrana koja pomaže u kontroli kolesterola također je zaslužna za zdravlje cirkulacije. Za balansiranu krv birajte 'mršavo' meso i low-fat mliječne proizvode. Izbjegavajte prženu hranu i obroke s trans mastima. Zamijenite zasićene masnoće s nezasićenim omega tri masnim kiselinama koje se nalaze u ribi, maslinovom ulju i avokadu.

4. Složeni ugljikohidrati

Prehrana s manje rafiniranih šećera i obrađenih ugljikohidrata učinit će dobro za vašu krv, ali i probavu. Visoke razine šećera u krvi mogu voditi oksidaciji koja šteti molekulama i uzrokuje upalne procese u tijelu.

Kad imamo previše šećera u krvi, višak se veže za crvene krvne stanice i šteti im. Tražite hranu s niskim glikemijskim indeksom, a to su voće, povrće, cjelovita zrna i orašasti plodovi.

Kopirati
Drag cursor here to close