Fantastičan složenac

Francusko jelo za koje ne trebate meso

Umjesto mljevenog mesa poslužite se opojnom kombinacijom sezonskog povrća – od mrkvi do tikvica. Dakako, sve sastojke potrebno je dobro začiniti s tajnim sastojkom francuske kuhinje – maslacem i s mnoštvo sira.
Lifestyle / Hrana | 05. 04. 2022. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hachis Parmentier je klasično jelo francuske kuhinje koje obuhvaća složenac od pire krumpira i mljevene junetine. Riječ je o svojevrsnoj verziji engleske pastirske pite.

Ako ne jedete meso ili ste odlučili smanjiti unos hrane životinjskog porijekla, možete napraviti i vegetarijansku verziju ovoga jela.

Umjesto mljevenog mesa poslužite se opojnom kombinacijom sezonskog povrća – od mrkvi do tikvica. Dakako, sve sastojke potrebno je dobro začiniti s tajnim sastojkom francuske kuhinje – maslacem i s mnoštvo sira.

Sastojci za vegetarijansku verziju francuske pastirske pite:

Sastojci za pire od krumpira:

1 kg krumpira

165 ml mlijeka

100 g maslaca

sol i papar po želji

Sastojci za nadjev:

500 g nasjeckanih tikvica

165 ml povrtnog temeljca

3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja

2 mrkve

1 poriluk

sol i papar po želji

200 g naribanog sira za posipanje složenca

Priprema vegetarijanske verzije francuske pastirske pite:

Krumpir ogulite i narežite na kocke otprilike iste veličine. Stavite ih u vodu, a kad voda zavrije kuhajte ih oko 15 do 20 minuta, odnosno dok ne omekšaju.

Ocijedite vodu, a krumpire zgnječite u pire. U njih postupno dodajte zagrijano mlijeko i komadiće maslaca sa sobne temperature. Sve zajedno pomiješajte te posolite i popaprite po želji.

U srednje velikom loncu zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepirjajte mrkvu narezanu na manje kocke i poriluk. Pirjajte zajedno oko 10 minuta dok povrće ne omekša.

Na pola pirjanja dodajte i sitno nasjeckane tikvice te nastavite pirjati sve zajedno još oko pet minuta.

Podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte sve zajedno još oko pet minuta dok ne ispari većina tekućine. Posolite i popaprite po želji.

Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.

Namastite vatrostalnu posudu, pa na dno razmažite smjesu na bazi mrkve, poriluka i tikvica.

Preko povrća ravnomjerno premažite pire krumpir, a sve zajedno posipajte s naribanim sirom.

Pecite u pećnici dok se sir ne rastopi, a krumpir ne dobije zlatno-smeđu boju. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta. Poslužite toplo sa salatom po želji. Dobar tek!

Kopirati
Drag cursor here to close