Jeste spremili?

Fašničke krafne s kremom od čokolade

Iskoristi ove recepte kako bi s namirnicama, koje gotovo svi uvijek imaju kod kuće, zasladili veselo fašničko doba,
Lifestyle / Hrana | 15. 02. 2021. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tjednu koji je pred nama svi se veselimo krafnama i fritulama, pa iskoristi ove recepte kako bi s namirnicama, koje gotovo svi uvijek imaju kod kuće, zasladili veselo fašničko doba, piše missgstro.

Sastojci za krafne:

40 g šećera

200 ml toplog mlijeka

1 suhi kvasac

2 jaja

1 žumanjak

430 g brašna (namjensko za dizana tijesta

pola žličice soli

80 g maslaca sobne temperature

1 burbon vanilin šećer

korica naranče

1 l ulja

kristal šećer sitniji i malo cimeta za valjanje

Postupak:

U toplo mlijeko stavi malo šećera i suhi kvasac, ostavi da se kvasac aktivira ( malo zapjeni ).U zdjelu od miksera stavi brašno, šećer, sol i začine. Dodaj mlijeko s kvascem pa pomoću nastavka - kuka umijesi tijesto. U tijesto dodaj maslac sobne temperature postepeno, nekoliko puta. Prije dodavanja novog maslaca neka posve nestane prethodni. Kada si dodala sav maslac povećaj brzinu miksera i miksaj još cca 5 minuta. Zdjelu premaži uljem, stavi tijesto u zdjelu, prekrij prozirnom folijom i ostavi da se diže dok se ne udvostruči volumen ( min 1 sat ).

Kada se tijesto digne, izreži ga na cca 20 istih komada ( ako želiš da budu isti stavi ih na vagu ). Oblikuj kugle, stavi na papir za pečenje ili na pobrašnjenu podlogu, pokrij i ostavi da se dižu još minimalno sat vremena.

Ulij ulje u duboki lonac, zagrij na 170 C i prži nekoliko krafni odjednom,ali ne više od 3. Prži cca 2 minute svaku stranu. Ostavi da se kratko ocijede u ubrusu pa ih uvaljaj u šećer sa cimetom.

Krema od čokolade:

500 g mlijeka

10 g kakao praha

30 g gustina

pola žličice cimeta

prstohvat soli

4 žumanjka

100 g šećera

100 g tamne čokolade ( 60% kakaa)

30 g maslaca

Priprema:

Zagrij mlijeko za začinima do vrenja. Izradi pjenjačom žumanjke sa šećerom, soli i kakaom. Makni mlijeko sa vatre pa polako ulij u smjesu jaja. Miješaj da ti se jaja ne zgrušaju. Vrati smjesu u lonac i kuhaj dok se ne zgusne. Makni sa vatre, dodaj sjeckanu čokoladu i miješaj dok se ne rastopi. Dodaj i maslac. Prebaci u zdjelu koju si obložila prozirnom folijom, foliju stavi i preko kreme tako da ju dodiruje. Na ovaj način ćeš izbjeći stvaranje korice. Ostavi u hladnjaku da se ohladi. Puni krafne s kremom.

U slast!

Kopirati
Drag cursor here to close