Vrijedi probati

Egzotični spoj: Svinjski kotleti s breskvom

Breskve su najčešće zvijezde slatkih jela poput sladoleda, kolača i pita. No možete ih sljubiti i uz meso – posebno svinjetinu, tvrde sirove i orašasto voće.
Lifestyle / Hrana | 29. 08. 2023. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iskoristite sezonu breskvi i uživajte u ovoj koštičavoj voćki iz porodice ružovki i njenom slasnom crvenkasto-žutom plodu koje obiluje hranjivim tvarima.

Brojne dobrobiti 

Breskve su bogate kalijem koji snižava visoki krvni tlak i prehrambenim vlaknima koje smanjuju razine lošeg kolesterola, te tako pozitivno djeluje na cijeli kardiovaskularni sustav. Breskve imaju i diuretski učinak, olakšavaju i potiču probavu te pročišćuju cijeli organizam, prenosi Punkufer

Imaju i značajne količine vitamina C koji snaže imunitet i pomažu u borbi protiv alergija. Bogate su vitaminom A koji se smatra ključnim za zdravlje očiju i vitaminom E koji prevenira suženje arterija i razvoja ateroskleroze.

Ako je to moguće, kupujte domaće i organski uzgojene plodove. Kvalitetu breskve najbolje čete procijeniti opipom – zrela i slatka breskva nije pretvrda niti gnjecava. Uvijek birajte komade voća koji nemaju vidljiva oštećenja.

Kupljene breskve pohranite u hladnjak i tako im produžite rok trajanja. Ostavite li ih na sobnoj temperaturi tijekom ljetnih vrućina breskve će vrlo brzo početi truliti.

Može i zamrznuto 

Ako ustanovite da breskve ne možete pojesti u roku, operite ih, narežite i zamrznite. Tako pripremljene breskve možete iskoristite za pripremu smothieja, ali i raznih slanih i slatkih jela.

Breskve su najčešće zvijezde slatkih jela poput sladoleda, kolača i pita. No možete ih sljubiti i uz meso – posebno svinjetinu, tvrde sirove i orašasto voće.

Breskve se sjajno slažu s bosiljkom, timijanom i ružmarinom. Iskombinirati ih možete i s đumbirom, cimetom, kardamomom, klinčićima i muškatnim oraščićem.

Kotlet s prilogom ima oko tristotinjak kalorija, 30-ak grama proteina i 15-ak grama masnoće.

Sastojci:

  • 1 svinjski kotlet s kostima,
  • 1 zrela breskva,
  • 1 ljutika,
  • 1 žlica maslaca,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 1 čajne žličice začinskog bilja,
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Stavite grijati pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva.
  2. Posolite i popaprite kotlet prije pečenja po želji. U tavi od lijevanog željeza zagrijte maslinovo ulje, pa zapecite svinjski kotlet s jedne strane. Za to će vam biti potrebno oko 3 minute.
  3. Kad preokrenite kotlet, u tavicu ubacite ljutiku narezanu na veće komade, te breskvu izrezanu na osminu, pa stavite u pećnicu.
  4. Pecite šest minuta na 220 Celzijevih stupnjeva, a na kraju preko mesa stavite maslac i začinsko bilje.
  5. Pustite da se kotlet 'odmori' prije posluživanja barem tri minute. Dobar tek!
Kopirati
Drag cursor here to close