Živjeli!

Dubai popušta s alkoholom

Ujedinjeni Arapski Emirati prednjače u odnosu na susjedne zemlje u Perzijskom zaljevu kada je u pitanju potrošnja alkohola po stanovniku od 3,8 litara (1 galon) godišnje...
Lifestyle / Hrana | 24. 10. 2019. u 10:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dubai, jedan od sedam emirata UAE, donio je odluku o liberaliziranju zakona o prodaji alkohola turistima u trgovinama pod kontrolom države.

Odluka je donijeta pošto je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) prvi put nakon deset godina zabilježen značajan pad prodaje alkohola, kao i lošiji gospodarski pokazatelji, prenosi AP.

"Ujedinjeni Arapski Emirati suočavaju se s teškim izazovima, pošto promjene u ponašanju kupaca, kao i u demografiji počinju da daju efekte", navodi firma za istraživanje tržišta Euromonitor International u posljednjem izvještaju.

Dubai, s jednom od najvećih avio kompanija u svijetu - Emirates- privlači posjetitelje iz cijelog svijeta u Burj Khalifu, najvišu svjetsku zgradu, kao i odmarališta na plažama duž Perzijskog zaljeva. Turisti posjećuju klimatizirane tržne centre, putuju SUV-ovima u pustinje i uživaju u brojnim restoranima.

Ujedinjeni Arapski Emirati prednjače u odnosu na susjedne zemlje u Perzijskom zaljevu kada je u pitanju potrošnja alkohola po stanovniku od 3,8 litara (1 galon) godišnje, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, čak iako u taj prosjek ulazi Sharjah, jedan od sedam emirata UAE-a gdje je zabranjen alkohol.

Alkohol znači veliku zaradu, posebno za državu. Prihode donosi 50 postotni porez na uvoz boca alkohola, kao i dodatni porez od 30 posto u Dubaiju na kupovinu alkohola u prodavaonicama pića. Dubai Duty Free, koji je također u vlasništvu države, samo je prošle godine prodao robu preko dvije milijarde dolara putnicima koji prolaze kroz njegove aerodrome, uključujući devet milijuna limenki piva, tri milijuna boca viskija i 1,5 milijuna boca vina. Bescarinska prodaja, iako ograničena, nikada nije zahtijevala dozvolu za alkohol.

Dva glavna trgovačka lanca alkoholnih pić a- Maritime i Mercantile International- su podružnice vladine aviokompanije Emirates.

Kopirati
Drag cursor here to close